Sâmbătă, 13 Mai 2017 10:05

România a înregistrat un succes istoric la alegerile pentru conducerea Agenţiei Universitare a Francofoniei

Foto_01_MARRAKECH

România a înregistrat un succes deosebit de important, vineri, cu ocazia alegerilor  preşedintelui şi a structurilor de conducere ale Agenţiei Universitare a Francofoniei, urmând a deţine pentru o perioadă de patru ani (2017-2021) conducerea celei mai mari organizaţii mondiale   de universităţi, institute de cercetare şi reţele academice.

Rectorul Universităţii de Ştiinţe Agronomice şi Medicină Veterinară din Bucureşti şi reprezentant al Consiliului Naţional al Rectorilor din România, Sorin Cîmpeanu,  a fost ales preşedinte în cadrul celei de a 17 -a Adunări Generale a Agenţiei Universitare a Francofoniei (AUF) care se desfăşoară în Maroc, la Marrakech, în perioada 10-12 mai 2017.

De asemenea, rectorul Universităţii Politehnica din Bucureşti, Mihnea Costoiu, a fost ales ca membru al Consiliului de Administraţie al AUF, în calitate de reprezentant al Europei Centrale şi Orientale.

Acest succes al reprezentanţilor României reprezintă o reuşită unică în istoria învăţământului superior romanesc, fiind pentru prima dată de la înfiinţarea AUF, în 1961, când ţara noastră deţine preşedinţia agenţiei şi cu atât mai meritorie ţinând cont de faptul că universităţile româneşti reprezintă doar 3% din totalul membrilor AUF.

Agenţia Universitara a Francofoniei este o organizaţie mondială care reuneşte reprezentanţi ai lumii universitare din 111 ţări,  de pe cinci continente, aproape 1000 de universităţi, institute de cercetare şi reţele academice fiind membre ale acesteia.

"Este o mare onoare pentru mine să reprezint România în fruntea acestei prestigioase agenţii, care reuneşte elita academică din ţările francofone de pe tot globul. Voi milita pentru dezvoltarea cooperării interuniversitare, atragerea de resurse în folosul tinerilor studenţi şi cercetători, în special pentru cei din ţările care au mai multă nevoie, în vederea asigurării de şanse şi oportunităţi egale", a declarat noul preşedinte AUF, Sorin Cîmpeanu.

El a mulţumit tuturor celor care i-au acordat încrederea şi i-a asigurat pe membrii agenţiei că va milita pentru realizarea obiectivelor stabilite în Strategia adoptată în cadrul adunării generale.

"Vreau să mulţumesc tuturor celor care mi-au acordat încrederea şi să îi asigur pe toţii membrii agenţiei că, alături de echipa AUF, voi milita pentru realizarea obiectivelor stabilite în Strategia adoptată în cadrul adunării generale. Doresc să aduc mulţumiri speciale colegilor din universităţile din România şi Republica Moldova, care au fost alături de noi, şi sunt convins că împreună cu Mihnea Costoiu vom reuşi să reprezentăm cu cinste învăţământul universitar romanesc" , a afirmat Domnul Sorin Cîmpeanu.

Rectorul UPB, Mihnea Costoiu a declarat că este o onoare pentru domnia sa că a reuţit să demonstreze că şcoala superioară românească şi reprezentanţii săi sunt recunoscuţi la nivel mondial.

"Este o mare onoarea pentru mine, pentru noi. Am reuşit să demonstrăm că şcoala superioară românescă şi reprezentanţii săi sunt recunoscuţi la nivel mondial. Sunt convins că vom reuşi să realizăm proiecte frumoase", a spus noul membru al Consiliului de Administraţie al AUF.