Stiri

BANNER-MECATRONICA

În perioada 27-28 aprilie 2017, Universitatea POLITEHNICA din București - Facultatea de Inginerie Mecanică și Mecatronică, prin Departamentul de Mecatronică si Mecanică de Precizie, va organiza ediția a IV-a a competiției interuniversitare „Să cunoaștem Mecatronica și Robotica”.

La eveniment vor participa echipe de studenți de la Universitatea Tehnică din Cluj Napoca, Universitatea din Craiova, Universitatea “Dunărea de Jos” din Galați, Universitatea Tehnică “Gheorghe Asachi” din Iași, Universitatea “Ștefan cel Mare” din Suceava, Universitatea din Pitești, Universitatea "Lucian Blaga" din Sibiu, Universitatea "Constantin Brâncuși" din Târgu Jiu și Universitatea “POLITEHNICA” din București.

  PROGRAMUL COMPETITIEI

foto_BC_01

Universitatea POLITEHNICA din Bucureşti a găzduit, în perioada 30-31 martie 2017, conferința Global Education Dialogue - Universities and Cities, organizată în parteneriat cu BRITISH COUNCIL.

Evenimentul și-a propus să sprijine colaborarea dintre universități și administrațiile publice centrale și locale, precum și consolidarea relației cu mediul de afaceri.

Conferința a reunit lideri din domeniul învățământului superior din România și Marea Britanie, decidenți și specialiști în administrație publică, arhitectură și managment. Întâlnirea a ocazionat discuții și prezentări de bune practici implementate la nivel local, regional sau european.

În deschiderea evenimentului au susținut discursuri domnul Mihnea Costoiu, Rectorul UPB, domnul Nigel Bellingham, Country Director British Council, și doamna Tomnița Florescu, Viceprimarul Capitalei.

Conferința Global Education Dialogue - Universities and Cities a fost initiată pentru a atrage atenția asupra comentariilor experților și a exemplelor inovative din sfera educației, administrației publice locale, administrației centrale și a mediului de afaceri din România, Marea Britanie și alte țări din regiune, cu scopul de a reflecta asupra modului în care parteneriatele în educație din cadrul unei comunități pot contribui la dezvoltarea și creșterea orașelor secolului XXI.

 

foto_british_c

Foto_Amsadador_SUA_la_UPB

Bucuresti, 24 martie 2017 – Excelenţa Sa Hans Klemm, Ambasadorul Statelor Unite ale Americii în România, împreună cu membrii secției economice din cadrul ambasadei, au efectuat vineri o vizită la Universitatea POLITEHNICA din Bucureşti, la invitația rectorului Mihnea Costoiu.

Cu acest prilej, distinsul oaspete, împreună cu membrii delegaţiei sectiei economice, au vizitat laboratoarele Sisteme inovative bazate pe Cluster şi GRID Computing şi Roboţi umanoizi şi drone, din cadrul Centrului de Cercetare pentru produse, procese şi servicii inovative inteligente – PRECIS.

În timpul vizitei, ambasadorul a dialogat cu profesori, studenţi şi tineri cercetători, beneficiari ai granturilor Romanian-American Foundation (RAF), dar şi cu voluntari ai Asociaţiei Codette - prima asociaţie din România care are scopul de a ajuta femeile pasionate de IT să pătrundă în tainele acestui univers sofisticat şi atractiv.

Membrii delegației s-au arătat încântați de realizările tinerilor cercetători din UPB și au afirmat că Ambasada SUA sprijină si susține proiectele si initiativele RAF, în ceea ce priveste finanțarea tinerilor cercetători pentru obţinerea rezultatelor remarcabile în cercetare.

În cea de-a doua parte a vizitei sale la UPB, diplomatul, împreună cu membrii delegaţiei secţiei economice din cadrul Ambasadei SUA, s-au deplasat către alte laboratoare importante ale instituţiei - Laboratorul pentru ardere curată a cărbunelui, din cadrul Facultăţii de Inginerie Mecanică şi Mecatronică, şi Laboratorul Centrale Electrice şi Termoficare (CET), din cadrul Facultăţii de Energetică.

Ultima oprire a oaspeţilor străini a fost la Facultatea de Ingineria şi Managementul Sistemelor Tehnologice, aceştia vizitând atelierul de lucru în care s-au pregătit echipele de elevi pentru competiţia de robotică „First Tech Challenge”.

GALERIE FOTO EVENIMENT

foto-vizita_01


Universitatea POLITEHNICA din București comunică poziția sa în clasificarea SCImago Institution Rankings pe anul 2016.

SCImago Institutions Rankings (SIR) este o clasificare a instituțiilor de învățământ superior și de cercetare-dezvoltare din întreaga lume. Instituțiile sunt ierarhizate în funcție de trei seturi diferite de indicatori ce se bazează pe măsurarea performanțelor de cercetare, inovare și și a relevanței rezultatelor publicate.

Din România, în clasamentul SIR Global 2016 sunt nominalizate 19 universităţi şi 4 institute de cercetare. Lista acestora este anexată prezentului comunicat.

Clasificarea este realizată din datele înregistrate în baza internațională SCOPUS.

SCImago Report 2016 – Romania


Rank

Global Rank

Institution

Country

Sector

1
552
Politehnica University of Bucharest
ROU
Higher educ.
2
599
Politehnica University of Timisoara
ROU
Higher educ.
3
600
Babes-Bolyai University
ROU
Higher educ.
4
602
Gheorghe Asachi Technical University of Iasi
ROU
Higher educ.
5
618
Carol Davila University of Medicine and Pharmacy
ROU
Higher educ.
6
626
Technical University of Cluj-Napoca
ROU
Higher educ.
7
628
University of Bucharest
ROU
Higher educ.
8
632
Alexandru Ioan Cuza University
ROU
Higher educ.
9
634
West University of Timisoara
ROU
Higher educ.
10
639
University of Craiova
ROU
Higher educ.
11
644
University Dunarea de Jos of Galati
ROU
Higher educ.
12
652
Transilvania University of Brasov
ROU
Higher educ.
13
656
Iuliu Hatieganu University of Medicine and Pharmacy Cluj Napoca
ROU
Higher educ.
14
661
University of Medicine and Pharmacy Victor Babes
ROU
Higher educ.
15
670
Bucharest Academy of Economic Studies
ROU
Higher educ.
16
673
Universitatea Petrol-Gaze din Ploiesti
ROU
Higher educ.
17
679
Ovidius University
ROU
Higher educ.
18
679
University of Oradea
ROU
Higher educ.
19
683
Universitatea Lucian Blaga din Sibiu
ROU
Higher educ.

banner_First_Lego_League

Din 2016/2017 elevii din România pot participa la FIRST® LEGO®League cea mai importantă competiţie în domeniul tehnologiei şi roboticii dedicată copiilor şi adolescenţilor cu vârstă cuprinsă între 9 şi 16 ani.

FIRST LEGO LEAGUE România a avut  loc la Bucureşti, pe dată de 12 martie 2017, la Rectoratul Universității POLITEHNICA din București, între orele 10:00 – 16:30.

Competiţiile FIRST LEGO League se desfăşoară în prezent în circa 80 de ţări, și la ele participă peste 290.000 de copii.

În cadrul sezonului curent, Animal Allies, echipele de concurs au explorat interacţiunea dintre om şi animal şi au trebuit să găsească soluţii care să îmbunătăţească această interacţiune.

În România, 23 de echipe de concurs din 9 oraşe din România au răspuns acestei provocări.

Cele mai bune echipe vor fi invitate să participe la evenimentele internaţionale din SUA, Danemarca şi UK.

FIRST LEGO League îşi propune să sporească interesul tinerilor pentru ştiinţă, inginerie şi matematică şi să-i motiveze să urmeze o carieră în domeniu.

În cadrul competiţiei, participanţii proiectează, construiesc, programează şi testează un robot autonom care să poată rezolva în mod independent o serie de misiuni, aplică concepte din matematică şi ştiinţă, elaborează soluţii inovative pentru rezolvarea unor probleme reale, lucrează în echipe şi dezvoltă aptitudini importante pentru carieră şi viaţă.

Programul competiţional FIRST Lego League este alcătuit din trei elemente: proiectul de cercetare, proba de robotică şi valorile fundamentale.

În ziua concursului, echipele vor încerca să rezolve cât mai multe misiuni cu ajutorul robotului construit.

Detalii suplimentare puteti gasi pe site-ul evenimentului - http://firstlegoleague.ro/

GALERIE FOTO EVENIMENT

banner-Olimpiada

Studenţii Universităţii Politehnica din Bucuretişti au obţinut 3 medalii de aur şi 3 medalii de argint la cea de a-XI-a ediţie a Olimpiadei Internaţionale de Matematică-SEEMOUS 2017(South Eastern European Mathematical Olympiad for University Students), ce s-a desfăşurat anul acesta, în perioada 28 februarie-5 martie, la Ohrid, în Macedonia.

La startul competiţiei internaţionale, anul acesta s-au aliniat 84 de studenţi din 18 universităţi din Bulgaria, Grecia, Turkmenistan, Argentina şi România, echipa Universităţii Politehnica Bucureşti fiind formată din studenţi aflaţi în primii doi ani de studiu la Facultăţile Automatică şi Calculatoare şi Chimie Aplicată şi Ştiinţa Materialelor, fiind coordonaţi de către prof.univ.dr. Ioana Luca (Leader) şi asist.univ. Alexandru Negrescu (Deputy Leader), ambii de la Departamentul  Metode şi Modele Matematice din cadrul facultăţii de “Științe Aplicate”.

De remarcat este şi faptul că, pe lângă cele şase medalii obţinute, echipa Universităţii Politehnica din Bucuretişti a obţinut, prin studentul din anul II al  Facultăţii de Automatică şi Calculatoare, Emanuel Necula, medalia de aur, dar şi punctajul maxim înregistrat în concurs. Astfel, Emanuel Necula repetă performanţa atinsă la ediţia din 2016 a SEEMOUS, când competiţia a fost organizată în localitatea Protaras din Cipru.

De asemenea, studenţii din anul I ai facultăţilor Automatică şi Calculatoare şi Chimie Aplicată şi Ştiinţa Materialelor, Sebastian Cojocaru, respectiv Alexandru Brătei au obţinut aurul. Alţi trei studenţi aflaţi în primii doi ani de studiu la Facultatea de Automatică şi Calculatoare ,Cristian Pavel, Amir Zamfiratos şi Iustin Sirbu au obţinut medalii de argint.

SEEMOUS este un concurs cu participare internațională organizat de către Societatea Matematică din Sud-Estul Europei și care se adresează studenților din primii doi ani de studiu. La ediţia din 2016, Universitatea Politehnica din Bucureşti a obţinut o medalie de aur şi patru medalii de argint.

 

foto_01

Îl conducem astăzi pe ultimul drum pe profesorul Gheorghe Oprescu, directorul Departamentului Economie din cadrul Universității POLITEHNICA din București și membru al Comisiei Prezidențiale privind Proiectul de țară.

Fost vicepreşedinte (1996-2001), consilier al preşedintelui (2002-2004) şi preşedinte al Consiliului Concurenţei, a coordonat negocierile României  pentru capitolul 6 „Concurenţa” (2002-2004) cu Comisia Europeană. 

Profesionalismul, ținuta morală și modestia rar întâlnite au făcut din profesorul Oprescu un reper în viața universității.

Iubit de studenți și colegi și respectat de societate,  ne-a părăsit un Mare Profesor și OM!  

Dumnezeu să îl ierte!

STIINTA_BUCURESTI_FEB2017La sediul Federației Române de Baschet a avut loc astăzi prima conferintă de presă a secției de baschet a Clubului Sportiv Universitar Știința București prin care oficialii noștri au prezentat rețeta de succes pe care o propun pentru viitorul baschetului românesc. 

Invitați speciali ai evenimentului au fost doamna Claudia Georgescu, directorul Federației Sportului Școlar și Universitar (FSSU), domnul Horia Păun – președintele Federației Române de Baschet (FRB), domnul Victor Mihăilescu – directorul Clubului Sportiv Universitar Știința București și domnul Vasile Gîlcă, managerul secției de baschet. 

Plăcut surprins de suflul nou adus de clubul nostru, președintele Federației Române de Baschet a declarat: „Vă felicit pentru acest proiect, pentru entuziasmul pe care îl aveți și energia pe care o aduceți în peisajul baschetului românesc. Ne-am bucura să avem astfel de proiecte în mai multe locuri din țară și m-aș bucura dacă proiectul viabil pe care l-ați prezentat astăzi va prinde contur.

Partea a doua a conferinței de presă a adus în fața jurnaliștilor stafful echipelor de baschet (U18, U20 și Liga 1) ale clubului Știința București, cei ce, cu mândrie, își spun „Bufnițele din Regie”. Key speakers în această parte secundă a conferinței au fost: Goran Vrkic (antrenor principal Liga 1), Ionuț Bâscoveanu (antrenor principal U20), Dan Cîmpean (consultant pe partea de marketing, comunicare și vânzări a secției de baschet) și Vasile Gîlcă (președintele secției de baschet). Cu toții au vorbit despre proiectul propus de Știința București și despre avantajele pe care le aduce un astfel de concept. 

Ionuț Bâscoveanu„Avem un staff numeros, în stilul marilor echipe și acest lucru ne ajută să ne concentrăm exclusiv pe munca pe care o avem de făcut. Am văzut pariul de mai devreme și acest lucru ne responsabilizează și mai tare.”

Goran Vrkic„Mi-a plăcut de la început acest proiect și m-am alăturat acestei idei imediat, cu toată inima. Programe similare există în Serbia și cred că aceasta este rețeta de succes. Am încredere deplină în stafful meu și sunt convins că ne vom atinge obiectivele”.

Vasile Gîlcă„Dacă vom reuși să pregătim jucătorii pentru echipa națională, atunci promovarea pe prima scenă baschetbalistică va veni ca o consecință. În momentul în care vom promova nu vom renunța nici o secundă la ideea de a avea întreaga echipă formată din jucători români. Sunt sigur că pe parcursul timpului mulți jucători valoroși din România vor ajunge să îmbrace tricoul Științei București”.

Dan Cîmpean„Pregătim o serie de acțiuni inovative pe partea de marketing și comunicare. Un prim pas a fost această conferință de presă. Ne dorim să asigurăm o mai bună expunere ”Bufnițelor din Regie” prin mijloacele clasice de comunicare, dar, mai ales, prin acțiunile pe care le vom întreprinde alături de sponsori. „Știința de a arunca la coș... selectiv” și „If you wanna be high, JUMP” sunt două programe pe care ne dorim să le dezvoltăm la nivel național!”

Pagina 7 din 34