Stiri

afis_final_DONARE_SANGE

Universitatea POLITEHNICA din București, prin Centrul de cultură, voluntariat, sport și activități recreative, își propune să contribuie la susținerea și încurajarea acțiunilor de donare benevolă de sânge. Ultimele statistici privind procentul donatorilor de sânge la nivel național (1,7% din populația României, comparativ cu 66% - Austria sau 52% - Franța) reprezintă un semnal de alarmă cu privire la nevoia pregnantă și permanentă de sânge și de preparate sanguine.

Astfel, pentru a încuraja conceptul de donare de sânge benevolă, ca simplu gest de sprijin adus sistemului național de sănătate și de solidaritate și inițiativă cetățenească față de pacienții aflați în situații de criză, Universitatea POLITEHNICA din București a înființat în parteneriat cu Centrul de Transfuzie Sanguină al Ministerului Apărării Naționale un PUNCT DE RECOLTARE A SÂNGELUI, deschis în zilele de marți și joi, între orele 08.00 12.00. Acesta este amplasat în Complexul Studențesc Regie, Strada Splaiul Independenței nr. 290, Corp H, lângă cabinetele medicale stomatologice.

CRITERII DE ELIGIBILITATE DONATORI

Pentru a putea deveni donator de sânge, trebuie să îndeplineşti următoarele condiţii:

 Să fii cetăţean român cu domiciliul în România sau cetăţean al Uniunii Europene cu reşedinţa în România;

 • Să fii cetăţean român cu domiciliul în România sau cetăţean al Uniunii Europene cu reşedinţa în România;
 • Să ai între 18 și 60 ani;
 • Să ai greutatea cuprinsă în intervalul 50 – 100 kg femeile şi 60 – 120 kg bărbaţii;
 • Tensiunea arterială sistolică să fie între 10 şi 18mmH;
 • Să nu fi suferit intervenţii chirurgicale în ultimele luni;
 • Femeile să nu fie: însărcinate, în perioada de lăuzie (1 an și jumătate după naștere) sau în perioada menstruală (± 5 zile);
 • Să nu fi consumat băuturi alcoolice cu cel puţin 72 de ore înaintea donării;
 • Să nu ai/să nu fi avut următoarele: afecţiuni cardiovasculare, ale sistemului nervos central, tendinţa patologică la sângerare, afecţiuni ale tractului gastrointestinal, afecţiuni ale tractului genitourinar, hematologice, renale, metabolice şi endocrine, ale sistemului respirator, dermatologice, reumatologice şi imunologice, alergii, intervenţii chirurigicale, boli profesionale, infecţioase şi parazitare, afecţiuni maligne şi encefalopatie spongiforma transmisibilă;

În ziua donării:

 • Sunt permise următoarele alimente: pâine cu gem, biscuiți, covrigi, banane (alimente de post!);
 • Nu consuma alimente grase! (lapte și derivate, carne, ouă);
 • Este recomandat consumul de băuturi precum: apă, cafea, suc;
 • Nu fuma înaintea donării.

La donare trebuie să te prezinţi cu unul dintre următoarele documente:

 • Buletin sau carte de identitate, în original;
 • Document provizoriu de identitate, în original;
 • Carnet de conducere eliberat în România, în original;
 • Carte de alegător, în original;
 • Carnet de serviciu, în cazul militarilor;
 • Paşaport, în original;
 • Paşaport, pentru cetăţenii altor state care locuiesc în România de cel puţin un an.

AVANTAJELE ȘI BENEFICIILE DONĂRII DE SÂNGE

Drepturile donatorului:

 • Să primeşti rezultatele testelor efectuate pe sângele recoltat: RH; grupă sangvină; Hepatita B (HVB), C (HCV); HIV(SIDA); HTLV (leucemie); LUES (siffilis); ALT (probe hepatice). Acestea sunt confidenţiale;
 • 1 zi liberă de la locul de muncă (în cazul angajaţilor cu carte de muncă) sau o zi scutire de frecvenţă pentru elevi, studenţi şi militari, în ziua donării;
 • Decontarea cheltuielilor de transport dacă ai domiciliul sau reşedinţa în altă localitate decât cea în care îşi are sediul instituţia la care se face donarea de sânge;
 • Reducere de 50% la abonamentul pentru transportul în comun (pentru 30 de zile) dacă donarea se face la instituţia de profil din localitatea de domiciliu sau din cea în care donatorul este angajat;
 • Alocaţie de hrană sub forma tichetelor de masă sau o masă (alimente) post donare la centrul de transfuzii;
 • Să fii informat asupra motivelor excluderii tale de la donare.

Beneficii pentru organism:

Sângele este împrospătat, imunitatea organismului creşte, riscul de paralizie şi accident vascular se reduc cu 30%. Un plus? În urma donării de sânge, rezistenţa organismului la şocuri creşte, astfel că, dacă vei suferi un accident, reacţia organismului îi va ajuta pe medici, acesta fiind deja obişnuit cu pierderea de sânge şi înlocuirea lui.

Cât se donează: La o donare se recoltează 450 ml – 500 ml de sânge, cantitate ce se reface ca volum în câteva ore, celular în 2 săptămâni.

Siguranţa donării:

 • Trusa utilizată pentru fiecare donare este sterilă şi de unică folosinţă;
 • Nu există riscul contaminării cu HIV sau alte virusuri;
 • Senzaţia de leşin sau de oboseală după donare este întâlnită rar;
 • Poţi dona doar dacă starea de sănătate îţi permite şi te simţi bine.

După donare: Este recomandat să creşti consumul de lichide în primele 24 de ore după donare.

Pentru mai multe informații sau pentru a face o programare, ne puteți contacta la adresa de e-mail: Această adresă de e-mail este protejată de spamboți; aveți nevoie de activarea JavaScript-ului pentru a o vizualiza .

banner-GEX2017

Se lansează competiția de granturi interne UPB - GEX 2017.

Vă invităm să consultați documentele competiției:

În perioada  16.01.2017 - 30.01.2017 puteți să transmiteți observațiile și propunerile Dvs .la adresa de e-mail: Această adresă de e-mail este protejată de spamboți; aveți nevoie de activarea JavaScript-ului pentru a o vizualiza .

Deasemeni vă invităm să consultați îndrumarul pentru depunerea aplicațiilor utilizînd platforma electronică Easy Chair.

Observațiile și propunerile Dumneavoastră le puteți transmite la adresa Această adresă de e-mail este protejată de spamboți; aveți nevoie de activarea JavaScript-ului pentru a o vizualiza .

În urma consultărilor s-au operat unele modificări în Pachetul de informații referitoare la subdomeniile de specializare, la solicitările potențialilor aplicanți, cu acordul decanilor facultăților.

Deschiderea platformei electronice Easy Chair pentru depunerea aplicațiilor se va face imediat ce se va aproba bugetul competiției în cadrul Consiliului de Administrație al UPB.

MT180_327120

Teza mea de doctorat în 180 de secunde

Editia 2017

 

Pentru prima oară în România, datorită Institutului Francez din România și Ambasadei Franței în România, concursul Teza mea de doctorat în 180 de secunde permite doctoranzilor sau celor care au obținut deja titlul de doctor în anul precedent să își prezinte subiectul de cercetare în termeni accesibili unui auditoriu profan și divers.

Fiecare participant trebuie să facă, în trei minute, o prezentare clară, concisă, însă convingătoare a subiectului de cercetare.

Un apel este lansat către toate universitățile și academiile din România, pentru ca fiecare instituție în parte să organizeze un concurs intern. Laureatul sau laureații selecționați își vor reprezenta universitatea sau academia la finala națională care se va desfășura în aprilie 2017.

Universitatea POLITEHNICA din Bucuresti a fost reprezentata de 5 doctoranzi:

1. VASILE Virginia
2. CATANA(DUMITRESCU) Adina  
3. GLICA Lavinius  
4. NEGREA Liviu Andrei
5. VORONCA Stefan Dominic

Dintre toti s-a evidentiat, in mod exceptional, Dra. VASILE Virginia de la Facultatea de Energetica, care a castigat premiul intai si premiul de popularitate la faza regionala.

Mai multe informatii gasiti aici: Caietul organizatorului (document adaptat conform recomandărilor primite din partea ACFAS)

 

300_6

Conducerea Universității POLITEHNICA din București a decis reluarea orelor de curs începând de miercuri, 11 ianuarie a.c., urmând să disemineze informațiile cu privire la modul de recuperare a cusurilor aferente perioadei suspendate, după consultarea comunității academice.

 

UPB_ansamblu

Având în vedere condițiile meteorologice nefavorabile și dificultățile ce pot fi întâmpinate în deplasarea către Municipiul București, conducerea Universității POLITEHNICA din București (UPB) a decis suspendarea cursurilor în perioada 9 – 10 ianuarie 2017.

Decizia suspendării cursurilor a fost luată din respect față de studenți, ținând cont de evoluția stării vremii la nivel național și de principiul asigurării accesului egal la educație, în siguranță, a tuturor studenților, care provin din toate regiunile țării.

În baza autonomiei universitare, Comunitatea UPB va lua toate măsurile corespunzătoare pentru recuperarea ulterioară a cursurilor, cu asigurarea condiţiilor proprii desfăşurării acestora.

foto_Constantin_STROE

Conducerea Universitatii POLITEHNICA din Bucuresti își exprimă regretul profund pentru decesul lui Constantin Stroe, fostul director al Automobile Dacia, cel care timp de aproape cinci decenii a contribuit la succesul uneia dintre cele mai mari mărci românești.

„Viața lui Constantin Stroe se confundă cu istoria mărcii Dacia. El reprezintă un simbol al întregii industrii auto românești. Inginerul Constantin Stroe a pus în valoare și a transmis mai departe generațiilor viitoare toate cunoștințele dobândite de-a lungul întregii cariere, dar și în școală romanescă de inginerie. Vestea morții domnului Stroe întristează întreaga comunitate academică a Universității POLITEHNICA din București, care în aceste momente grele este alături de familie și cei dragi”, a declarat rectorul UPB, Domnul Mihnea Costoiu.

Domnului Constantin Stroe i se datorează in foarte mare parte renașterea și succesul Dacia, el contribuind semnificativ la asigurarea unei tranziții exemplare între ceea ce a fost și ceea ce este această emblemă a industriei românești.

Fostul director general al Dacia este considerat atât de către specialiștii în domeniu, cât și de proaspeții studenții care întră pe băncile facultăților de profil, un exemplu demn de admirat și de urmat.

Pe lângă faptul ca a fost un bun profesionist, domnul Stroe a dat dovadă de un mare caracter. Încă din timpul studenției la UPB, părea a fi un lider în domeniu, înregistrând rezultate remarcabile pe parcursul studiilor.

Cadrele didactice universitare care l-au avut ca student au fost întotdeauna impresionate de viteza cu care asimila informațiile, capacitatea de sinteză, dar și implicarea și respectul de care a dat dovadă devenind mai apoi un absolvent emblematic al instituției de învățământ superior.

Comunitatea academica a Universității POLITEHNICA din București transmite condoleanțe familiei îndoliate și sincere regrete!

 

 

1122

 

Studenții din UPB – indiferent de facultate și de anul de studii, dar care sunt pasionați de automobilele de competiție –  sunt invitați să participe la întâlnirea echipei „Formula Student” a Universității POLITEHNICA din București – „UPB Racecar”, care va avea loc în data de 13 decembrie 2016, la ora 17:00, în amfiteatrul JA 103 din Facultatea Transporturi.

În cadrul întâlnirii se va face o prezentare a competiției „Formula Student” în lume și în țară, cu detalieri asupra stadiului actual al activităților echipei „UPB Racecar”. Studenții din UPB sunt așteptați să se alăture acestei echipe în care pot dobândi cunoștințe referitoare la tehnica automobilelor de curse, noțiuni despre proiectare / modelare / simulare pentru monopostul „Formula Student”, precum și de managementul activității de competiție.

De asemenea, sunt invitați să participe la întâlnire atât cadre didactice care pot contribui la continuarea activității „Formula  Student”, cât și membri din conducerea UPB, având în vedere faptul că un monopost construit în UPB constituie un vehicul foarte eficient pentru promovarea universității în lume.

  

Prof.univ.dr.ing. Gabriel Anghelache

Coordonatorul echipei „UPB Racecar”

Această adresă de e-mail este protejată de spamboți; aveți nevoie de activarea JavaScript-ului pentru a o vizualiza

Luni, 05 Decembrie 2016

Netio Open Doors

123

 

PROGRAMUL OPERAȚIONAL COMPETITIVITATE 2014-2020

INVITAŢIE

NETIO OPEN DOORS 

7-8 Decembrie 2016, orele 10:00 -14:00

Ecosistem de cercetare, inovare și dezvoltare de produse și servicii TIC pentru o societate conectată la Internet of Things

ID 40 270 / Nr. contract de finanțare: 53/05.09.2016

www.netio.ro

Avem deosebita plăcere şi onoare de a vă invita la evenimentul OPEN DOORS organizat în cadrul proiectului NETIO “Ecosistem de cercetare, inovare și dezvoltare de produse și servicii TIC pentru o societate conectată la Internet of Things“, derulat de Universitatea POLITEHNICA din București. Proiectul este realizat de Facultatea de Automatică și Calculatoare în colaborare cu facultatea de Electronică, Telecomunicații și Tehnologia Informației și facultatea de Antreprenoriat, Ingineria și Managementul Afacerilor și are ca obiectiv principal, crearea unui cadru de colaborare efectivă între specialiști din UPB și întreprinderi pentru accelerarea transferului de cunoștințe din mediul academic către industrie în scopul dezvoltării de produse și servicii inovative din sfera Internet of Things, și implică realizarea unor granturi de cercetare în parteneriat între UPB și companii, temele specifice fiind investigate pe parcursul primului an al proiectului.

În cadrul evenimentului NETIO OPEN DOORS, Universitatea Politehnica din București, vă invită să vizitați laboratoare de cercetare și să cunoașteți îndeaproape tematicile și rezultatele de cercetare obținute de colectivele acestor facultăți, cât și infrastructura existentă, oferind astfel posibilități de parteneriate pentru transferul de cunoștințe. Cu această ocazie vor avea loc discuții pentru rafinarea unor teme de cercetare specifice care pot fi abordate în cadrul granturilor de tip C si D finanțate prin proiect, cât și prezentarea infrastructurilor la care participanții pot avea acces în cadrul acțiunilor de tip B.

Pe parcursul a 2 zile (7.12 și 8.12), în intervalul 10:00-14:00, sunteți invitați să vizitați acele laboratoare care, prin tematica de cercetare abordată, pot reprezenta un partener al companiei în colaborarea care se va realiza în cadrul proiectului NETIO și în activități comune de cercetare, dezvoltare și inovare. Lista și locația laboratoarelor participante la evenimentul NETIO OPEN DOORS este pe site-ul proiectului www.netio.ro.

Proiectul NETIO este co-finanțat prin Fondul European de Dezvoltare Regională, în baza contractului de finanțare încheiat cu Autoritatea Națională pentru Cercetare Științifică și Inovare în calitate de Organism Intermediar (OI), în numele şi pentru Ministerul Fondurilor Europene (MFE) în calitate de Autoritate de Management (AM) pentru Programul Operaţional Competitivitate (POC), iar valoarea totală aferentă este de 15.901.500 lei, din care asistența financiară nerambursabilă este de 13.497.500 lei.

Pentru orice intrebare legata de eveniment nu ezitati sa ne contactati

Date de contact:

Ing. Claudiu Zaleschi

Responsabil tehnic monitorizare și implementare NETIO

Tel: 0723.440.757, Email: Această adresă de e-mail este protejată de spamboți; aveți nevoie de activarea JavaScript-ului pentru a o vizualiza

Pagina 6 din 32