Stiri

MC_01

Parteneriatul dintre Universităţile Tehnice din România, membre ARUT şi Grupul Institutelor Naţionale de Ştiinţe Aplicate din Franţa (INSA), iniţiat de Universitatea Politehnica din Bucureşti, a primit în acest an Premierul Juriului în cadrul Galei organizate de Camera de Comerţ şi Industrie Franceză din România pentru "impactul pozitiv asupra relaţiei dintre companiile franceze şi române şi mediul universitar, într-un cadru academic de excelenţă, orientat către cercetare dar favorizând şi pregătirea studenţilor pentru o viaţă profesională în companii".

Premiul a fost acordat reprezentantului Alianţei Române a Universităţilor Tehnice (ARUT), Domnului Mihnea Costoiu rectorul Universităţii Politehnica din Bucureşti, în cadrul unei gale festive la care au participat peste 400 de reprezentanţii ai instituţiilor publice, parteneri, şi companii membre CCIFER.

"Acest premiu reprezintă recunoaşterea de către comunitatea de afaceri a valorii şcolii româneşti şi a parteneriatelor internaţionale încheiate de ARUT", afirmă rectorul Universităţii Politehnica din Bucureşti.

MC2

În cadrul galei CCIFER 2017 au fost acordate premii la categoriile -  Inovaţie, Responsabilitate Socială şi Antreprenoriat.

Premiul Juriului este acordat, în fiecare an, unui proiect care a avut un  impact deosebit în relaţia franco-română.

Acest premiu a fost oferit, în trecut, în cadrul Galei, proiectului ,,Marelui laser de la Măgurele,,  - ELI-NP.

Parteneriatul dintre ARUT (Alianţa Română a Universităţilor Tehnice) şi INSA (Grupul Institutelor Naţionale de Ştiinţe Aplicate din Franţa ) a ajutat inginerii din universităţile respective să facă stagii de lungă durată în întreprinderi iar la finalul programului de masterat să obţină dublă-diplomă,  atât din partea universităţilor româneşti cât şi a celor franceze.

Acordul care a fost semnat în luna mai a anului curent de către reprezentanţii celor două alianţe universitare prevede ca studenţii români de la universitățile ce fac parte din ARUT pot beneficia, la finalul programului de masterat, de două diplome care vor fi recunoscute nu numai în Franţa, dar şi în toate ţările care au acorduri de recunoaştere a diplomelor cu această ţară.

Totodată, acordul prevede ca studenţii francezi de la universităţile care fac parte din INSA pot obţine, la rândul lor, o diplomă de studii românească, care va fi recunoscută și în ţările cu care România are acorduri internaționale de recunoaştere.

Foto_MC_01

Universitatea din Novi Sad, Serbia, a fost gazda celei de-a patra conferințe internaționale a universităților din China și Europa Centrală și de Est. Evenimentul este recunoscut ca fiind unul dintre cele mai importante oportunități de colaborare internațională pentru instituțiile de învățământ superior participante.

Domnul Rector Mihnea Costoiu a fost invitat ca guest speaker în cadrul conferinței, fiind și moderator al sesiunii Collaboration & Innovation to Cultivate Talents with Applied Skills for B&R Construction.

În cadrul conferinței, rectorul UPB a susținut prezentarea cu titlul Building genuine international talent și a vorbit despre cooperarea dintre universitățile europene și asiatice, a propus soluții privind dezvoltarea relațiilor bilaterale, subliniind nevoia de a lua în considerare nevoile și interesele studenților internaționali. Discursul a abordat și perspectivele referitoare la dezvoltarea unor proiecte în domeniul cercetării.

La eveniment au luat cuvântul domnul Mladen Šarčević, Ministrul Educației, Științei și Dezvoltării Tehnologice din Serbia, domnul Du Zhanyuan, Vice-ministru al Educației, Republica Populară Chineză, domnul Miloš Vučević, Primarul localității Navi Sad. De asemenea, la eveniment au participat reprezentanți ai Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, ai Universității Ovidius din Constanța, precum și reprezentanți ai universităților din China și Europa, reprezentanți ai asociațiilor internaționale din China și Europa.

Conferința este dedicată platformei internaționale de cooperare dintre țările din Europa Centrală și de Est și China, aceasta fiind denumită Mecanismul 16 + 1. Împreună cu China, această nouă formă de cooperare internațională include 16 țări europene: Albania, Bosnia și Herțegovina, Bulgaria, Muntenegru, Estonia, Croația, Letonia, Lituania, Ungaria, Macedonia, Polonia, România, Serbia, Republica Slovacă, Slovenia și Republica Cehă.

Mecanismul 16 + 1 este orientat spre coordonarea strategiilor de dezvoltare ale celor 17 țări și se ocupă de cooperarea atât în domeniul educației, cât și în alte domenii de interes.

 

banner-general-UPB_SCI

În clasamentul din 2017, SCImago Institutions Rankings – SIR, Universitatea POLITEHNICA din București (UPB) ocupă primul loc la nivel national și locul 22 printre instituțiile de învățământ superior din Europa de Est. UPB își păstrează statutul de lider al clasamentului SIR la nivel național, poziție ocupată constant începând cu anul 2014.

Clasamentul ia în considerare indicatori care privesc performanța în cercetare, capacitatea de inovare și eficiența website-ului universităților. Indicatorii măsurați pentru realizarea acestui clasament au înregistrat o evoluție pozitivă începând cu anul 2009, aspect reflectat și în locul ocupat în ierarhia universităților la nivel internațional.

Semnare_acord_Peru_01

Universitatea POLITEHNICA din București a fost în perioada 06 ÷12 septembrie 2017, gazdă pentru delegațiile a două universități de prestigiu din Republica Peru - Universidad Inca Garcilaso de la Vega și Universidad de Piura.

Reprezentanții delegației au vizitat laboratoarele din cadrul Centrului de Cercetări Avansate pentru Materiale, Produse și Procese Inovative - CAMPUS.

Vizita delegației a fost realizată în cadrul Proiectului ERASMUS+ UMETECH.

În cadrul aceleiași acțiuni, sub înaltul patronaj al Excelenței Sale Doamna Ambasador María Eugenia Echeverría Herrera și în prezența Domnului Luis Castro Joo, Ministru în Serviciul Diplomatic Peruan, a fost semnat la Ambasada Republicii Peru în România și un acord de colaborare cu universitățile invitate.

Din partea Universității POLITEHNICA din București, acordul a fost semnat de Domnul Mihnea Costoiu - Rectorul universității, iar la eveniment au mai fost prezenți, și Domnul Corneliu Burileanu, Vicepreședinte Senat UPB si Domnul Bogdan Ionescu – Facultatea de Electronică, Telecomunicații și Tehnologia Informației.


Semnare_acord_Peru_03

banner-ERC_14.09

 

Programul “Starting Grants” derulat de Consiliul European pentru Cercetare (ERC) și-a anunțat câștigătorii din acest an, printre cercetătorii care beneficiază de finanțare europeană fiind și cercetătorul român Costin Raiciu, conferențiar la Universitatea POLITEHNICA din București – Facultatea de Automatică și Calculatoare.

Este doar al patrulea grant acordat României în cei 10 ani de la înființarea programului. “Obținerea primului contract de cercetare este partea cea mai dificilă”, spune Costin Raiciu, care apreciază că mai trebuie “lucrat” la susținerea românilor cu potențial.

Proiectul propus de Costin Raiciu - “CORNET - Provably Correct Networks” - a primit o finanțare de 1,325 milioane de euro. Este vorba de un proiect interdisciplinar între rețele de calculatoare și teorie/verificare, a explicat cercetătorul român “Propunerea noastră urmarește să obțină rețele care sunt garantat corecte: operatorul rețelei specifică proprietățile pe care se așteaptă ca rețeaua să le îndeplinească, iar sistemul nostru va monitoriza în timp real rețeaua, pentru a se asigura că aceste proprietăți sunt tot timpul adevărate. La nivel înalt, sistemul va “audita” modificările făcute de operator și/sau factori externi (alte routere din Internet) pentru corectitudine, în timp real, și va permite aceste modificari doar dacă sunt corecte”.

La nivel conceptual, sistemul este foarte simplu, implementarea sa fiind partea dificilă. “Implementarea sa este foarte anevoioasă, pentru că verificarea corectitudinii trebuie facută in milisecunde (astazi dureaza minute, sau chiar ore), și sistemul trebuie integrat in rețeaua actuală, fără a necesita schimbări masive de echipament. Greul proiectului urmărește să rezolve aceste probleme”, a sintetizat Conf. Costin Raiciu.

Proiectul durează 5 ani, începând cu 1 ianuarie 2018. Pentru ediția din acest an a programului “Starting Grants” au fost depuse 3.085 proiecte, din care au fost selectate 406. Cele peste 400 de proiecte alese, propuse de cercetători debutanți din 23 de țări (48 de naționalități),  beneficiază de fonduri totale de 605 milioane de euro – până la 1,5 milioane euro de proiect.

Poza3_Facultatea_de_energetica

Facultatea de Energetică din cadrul Universității POLITEHNICA din Bucureşti (UPB) anunță  , pentru astăzi, 11 septembrie 2017, ora 12:00, in cadrul Clădirii Bibliotecii Centrale UPB, semnarea acordului de parteneriat cu Compania Deloitte România.

Acest acord face parte din eforturile universității de a atrage cei mai buni profesioniști, precum și de a oferi cea mai bună pregătire tehnică studenților săi.

Acordul se va semna astăzi între reprezentanții Facultății de Energetică, Universitatea POLITEHNICA din Bucureşti, și cei ai Companiei Deloitte România într-o întâlnire ce reunește echipa de specialiști Deloitte dedicați industriei de energie, cadre didactice din UPB, precum și reprezentanți ai presei.

“Colaborarea instituțională între Deloitte România și Facultatea de Energetică se înscrie într-un comportament firesc al unor actori responsabili, care înțeleg că împreună pot fi mai buni pentru cei pe care îi servesc. Împărtășim în special un set fundamental de valori, precum și faptul că împreună investim în era cunoașterii și formăm profesioniști pregătiți să înțeleagă și să adreseze problemele viitorului”, a declarat Alexandru Reff, Country Managing Partner Deloitte România. “În Deloitte, depunem eforturi constante pentru a oferi cariere excepționale tinerilor noștri angajați și servicii impecabile clienților noștri, fiind prezenți în acele inițiative care conectează oameni și idei”.

Cu ocazia parteneriatului, Deloitte a îmbrățișat totodată propunerea Facultății de a avea un reprezentat în Consiliul consultativ, astfel încât să poată aduce un echilibru între nevoie existente pe piața muncii în sectorul energetic și programa facultății.

La rândul său, Adrian Badea, Director Școala Doctorală de Energetică, Universitatea POLITEHNICA din Bucureşti a spus: ”Absolvenţii facultăţii de Energetică au marele atu al unei formări multilaterale, sistemice, ceea ce le permite adaptarea rapidă  la noi situaţii şi provocări. Parteneriatul semnat astăzi cred ca va fi benefic pentru ambii parteneri. Deloitte va aduce facultăţii experienţa sa excelentă de lucru  cu mediul economic şi de afaceri,  sprijinind studenţii în dezvoltarea spiritului antreprenorial şi a consolidării cunoştintelor economice. La randul lor, facultatea oferă, pe lângă expertiza şi cunoştinţele de vârf ale profesorilor ei, entuziasmul, intelignţa şi tinereţea studenţilor. Ca director al şcolii doctorale de Energetică mi-ar placea mult să dezvoltăm împreuna teme de doctorat care să utilizeze sinergic experienţa celor doi parteneri, pentru abordarea unor domenii de vârf ale energeticii", a declarat Profesor Adrian Badea – Facultatea de Energetică, Universitatea POLITEHNICA din Bucureşti.

Poza1_facultatea_de_energatica

„Parteneritul cu Deloitte România reprezintă o formă de colaborare în sprijinul creşterii nivelului procesului educativ în instituţia noastră. Legăturile cu mediul economic, atât la nivelul studenţilor, cât şi a cadrelor didactice nu pot fi decăt benefice, cu atât mai mult în domeniul sectorului energetic, caracterizat de schimbări profunde în ultimii ani. Pregătirea practică a studenţilor a reprezentat în ultimii ani o prioritate în universitatea noastră şi astfel de parteneriate sunt esenţiale în îndeplinirea dezideratelor noastre”, a declarat Profesor Horia Necula, Decanul Facultăţii de Energetică.

“Echipa de specialiști în domeniul energiei din Deloitte România oferă servicii către aproape o sutăde clienți:producători, consumatoriși distribuitori din sectorul energetic. Ne bucurăm să putem oferi oportunități de învățare tinerilor absolvenți ai domeniului, dar și să putem completa oferta competențelor noastre cu abilitățile și cunoștințele științifice aleexperților din mediul academic. Trebuie să fim pregătiți să preîntâmpinăm nevoile clienților, pentru a asigura sustenabilitatea acestora. Am convingerea că prin acțiune colectivă, echipe multidisciplinare și inițiative comune vomreuși să ne depășim obiectivele propuse”, a adăugat Răzvan Nicolescu, Executive Lead Adviser, Deloitte România.

Cu o tradiţie de peste 65 de ani, Facultatea de Energetică s-a dezvoltat permanent devenind o şcoală de elită în învățământul superior tehnic românesc, cunoscută şi recunoscută la nivel naţional şi internaţional, în care se pregătesc anual peste 2000 studenţi. Cele peste 100 de cadre didactice, cu o activitate profesională şi ştiinţifică recunoscută, contribuie la construirea unor caractere puternice, studenţii fiind apreciaţi şi recunoscuţi pentru gândirea sistemică şi pregătirea lor completă. www.energ.pub.ro

Echipa de specialiști în domeniul energiei din Deloitte România oferă servicii complete și integrate companiilor care activează în următoarele sectoare: petrol și gaze, electricitate, industria apei, energie sustenabilă. Aceasta pune la dispoziția clienților cunoștințe solide în domeniul energiei, perfecționate pe plan local și internațional și servicii carerealizează o îmbinare perfectă între inovație și gândirea critică.

Acord_Chisinau_2017_02

Odată cu începerea noului an universitar 2017-2018 și ca o recunoaștere a valorii istorice românești -în 2018 se vor împlini 100 de ani de la înfăptuirea Marii Uniri- domnul rector Mihnea Costoiu a semnat astăzi, 7 septembrie 2017, acordul de dublă diplomă dintre Universitatea POLITEHNICA din București (UPB) și Universitatea Tehnică a Moldovei (UTM).

Acordul de cooperare interuniversitar a fost semnat de către domnul rector Mihnea Costoiu și de domnul rector Viorel Bostan, în cadrul unei ceremonii festive, găzduite de Universitatea Tehnică a Moldovei.

Astfel, acordul încheiat pe o perioadă de patru ani are ca scop participarea studenților la programele de masterat din cadrul celor două universități.

Dincolo de studii, de cursurile efective, noi oferim un stagiu de practică extrem de puternic oferit în companii din România pentru studenții din Republica Moldova. Le deschide perspectiva recunoașterii diplomei peste tot în Uniunea Europeană sau în Statele Unite, dar și o angajabilitate foarte mare în companiile care sunt în România și în Republica Moldova, ca în momentul în care se întorc să poată să aibă acces pe piața de muncă mult mai rapid.” a declarat Domnul Mihnea Costoiu - rectorul UPB.

Studenții vor primi la absolvirea programului de masterat atât diplomă de absolvent al Universității POLITEHNICA din București, cât și de absolvent al Universității Tehnice a Moldovei.

Prin semnarea acestui acord de dublă diplomă, reprezentanții UPB și UMT încurajează mobilitatea studenților între cele două universități.

De asemnea la festivitatea de semnare a protocolului au mai luat parte si:

Doamna Roxana Țurcanu - Tolomey, reprezentant al Agenției Universitare a Francofoniei

Domnul George Darie, prorector Universitatea POLITEHNICA din București

Domnul Horia Necula, decanul Facultății de Energetică – Universitatea POLITEHNICA din București,

Doamna Luciana Mihai, Director Relații Internaționale – Universitatea POLITEHNICA din București

Domnul Vladislav Resitca, decanul Facultății de Tehnologie si Management în Industria Alimentară - Universitatea Tehnica a Moldovei

Domnul Dumitru Ciorbă, Profesor asociat Universitatea Tehnică a Moldovei

Doamna Elina Romanciuc, reprezentat Universitatea Tehnica a Moldovei

Domnul Ciloci Rafael, reprezentat Universitatea Tehnica a Moldovei

Doamna Viorica Sudacevschi, reprezentat Universitatea Tehnica a Moldovei

Domnul Dinu Turcanu, reprezentat Universitatea Tehnica a Moldovei

Domnul Vladislav Resitca, decanul Facultății de Tehnologie si Management în Industria Alimentară - Universitatea Tehnica a Moldovei

 

SGEM_Banner_01

Trei profesori, din cadrul Universității POLITEHNICA din București, au fost premiați la ediția din acest an a Conferinței Internaționale - 17 International Multidisciplinary Scientific GeoConference SGEM 2017, ce s-a desfășurat în perioada 27 iunie – 6 iulie 2017 in Bulgaria.

Conferințele SGEM, cu un factor de impact foarte ridicat, sunt recunoscute ca fiind unul dintre cele mai prestigioase evenimente din lumea științifică internațională, acoperind toate zonele GeoSciences, cu un total de 28 de domenii științifice.

In cadrul fiecărei ediții sunt premiate cu Special CRYSTAL AWARD and CERTIFICATE cele mai bune prezentări susținute în cadrul conferinței. La ediția din acest an au fost premiați, din UPB: Prof. Popa Bogdan, Prof. Vlad Piraianu și PhD Robert Alexandru Dobre.

Pagina 3 din 34