Stiri

banner_SME17

EDIŢIA a XIII-a 

BUCUREŞTI, Biblioteca Centrală Universitară a UPB 

10 Noiembrie 2017 

Tematica simpozionului se referă la maşini electrice de toate tipurile, transformatoare electrice, acţionări electrice, materiale pentru electrotehnică, urmărindu-­se îndeosebi  următoarele  aspecte:

  • proiectare, dezvoltare de noi tipuri şi/sau familii de produse, metode noi de proiectare
  • soluţii constructive şi tehnologii moderne pentru maşini performante
  • maşini electrice cu eficienţă energetică ridicată, maşini electrice pentru conversia energiilor regenerabile etc.
  • sisteme performante de acţionare a maşinilor electrice; managementul inteligent  al funcţionării sistemelor de acţionare electrică şi din reţeaua energetică
  • materiale utilizate în construcţia maşinilor electrice; sisteme de izolaţie performante
  • metode noi de încercări experimentale şi atestare a calităţii produselor electrotehnice
  • mentenanţă şi diagnoză, sisteme de monitorizare, gestionarea timpului de viaţă al produselor
  • produse  cu caracteristici energetice  şi ergonomice superioare
  • aspecte privind standardizarea în domeniu şi armonizarea europeană
  • aspecte instituţionale privind certificarea în domeniu.

Scopul simpozionului este cunoaşterea celor mai noi realizări în domeniu, întâlnirea într-­un cadru organizat a specialiştilor dincercetare, educaţie, producţie precum şi din partea utilizatorilor, pentru a  se  face  un  schimb util de informaţii şi de idei creative cu referire la dezvoltarea domeniului  şi  analiza  tendinţelor pe plan mondial.

Se va face o trecere în revistă a ofertei de cercetare a participanţilor în cadrul programelor naţionale şi un schimb util de idei în identificarea de teme noi şi constituirea unor parteneriate de cercetare în domeniu.

web: http://www.sme.pub.ro

e-mail:   Această adresă de e-mail este protejată de spamboți; aveți nevoie de activarea JavaScript-ului pentru a o vizualiza

Robochallenge_2017

Ce este Robochallenge?

ROBOCHALLENGE este cea mai mare competiție anuală de robotică din România, organizată în Universitatea POLITEHNICA din București (UPB), în perioada 3-5 noiembrie 2017, de către Liga Studenților Electroniști în parteneriat cu UPB și Facultatea de Electronică, Telecomunicații și Tehnologia Informației.

Cu peste 300 de participanți înscriși în edițiile anterioare, tineri din 7 țări și 3 continente, Robochallenge ajunge în acest an la ediția cu numărul X!

Cele 13 probe de concurs, mereu regândite, pentru a aduce un aer nou competiției și pentru a veni cu noi provocări adresate participanților, au fost special concepute pentru ca orice pasionat de robotică să își poată pună în evidență calitățile.

Cine poate participa?

Robochallenge este un concurs internațional dedicat tuturor iubitorilor de robotică de orice vârstă, așadar, dacă și tu ești un pasionat al acestui domeniu te așteptăm să demonstrezi tuturor ca roboțelul tau va duce competitia la următorul nivel.

Creativitatea, ingeniozitatea și cunoștințele bogate sunt cele care contează cel mai mult în oricare dintre cele 13 probe de concurs : Mega Sumo, Mini Sumo, Micro Sumo, Labirint, Line Follower,  Fotbal, Line Follower Enhanced, Air Race, Roboti Humanoizi, Freestyle Showcase, probele speciale pentru tinerii pasionați de până la 18 ani: Mini Sumo - Kids și Line Follower - Kids și cea mai nouă probă de concurs: Humanoid Sumo.

Ce iți trebuie pentru a câștiga competiția?

Cerintele sunt simple pentru orice iubitor de robotică: trebuie să îți proiectezi structura robotului, să alegi cele mai potrivite componente și materiale necesare pentru a crea de la zero mașinăria care îți va aduce succesul în concurs și, nu în ultimul rând, să îți alegi cu grijă strategia pe care vrei să o folosești în competiție și să îți programezi roboțelul conform acesteia.

În ce constau probele de concurs?

Mega Sumo, Mini Sumo si Micro Sumo presupun confruntări 1 la 1 dintre doi roboți. Scopul este eliminarea adversarului din ring prin împingere sau ridicare. Diferențele între cele 3 probe constau în dimensiunile și greutatea roboților, dar și dimensiunea și materialul terenului pe care se desfășoară lupta.

Fotbal - proba în care roboții trebuie să înscrie cât mai multe goluri în poarta adversă. Suprafața de joc este un stadion cu doua porți dotate cu led-uri puternice deasupra, iar cele două jumătăți de joc au culori diferite (alb și negru). Distincția dintre suprafețele de joc este esențială, robotul fiind pus în situația de a alege poarta corectă cu ajutorul senzorilor optici

Line Follower și Line Follower Enchanced - se desfășoară pe o suprafață alba pe care este trasat un circuit asemănător unuia de Formula 1... cu obstacole (o linie punctată, un pod pivotant și o cărămidă). Robotul pleacă de la linia de Start, parcurge traseul depășind pe  rând obstacolele și se îndreaptă la Stop (Stop și Start sunt în același punct). Câștigător este declarat robotul cu cel mai scurt timp de parcurgere a traseului.

Labirint - sau “Proba Labirintului”. Doi roboți intră simultan într-un labirint, iar primul care reușește să iasă va câștiga înfruntarea. Labirintul este construit cu pereți, are fundături și roboții se pot întâlni pe traseu.

Roboți umaniozi – își propune să testeze robo-concurenții în 3 etape: păstrarea echilibrului în urcarea scărilor, mersul pe diverse suprafețe și o probă la alegerea echipei, punctată pentru dificultate și originalitate.

Air Race – roboții zburători trebuie să realizeze forma cifrei 8 în jurul a doi stâlpi ce se află la o distanță de câțiva metri unul de celalalt, demonstrându-și astfel viteza și abilitatea de manevrabilitate în trei dimensiuni.

Freestyle Showcase este secțiunea în care pot concura roboții care nu se încadrează niciunei alte categorii. Proiectanții vor prezenta unei comisii specializate modul de realizare al robotului, atât din punct de vedere electric, mecanic, dar și al programării și vor susține o demonstrație privind funcțiile robotului înscris în concurs.

Iar în acest an, Robochallege vine cu o nouă probă ce vă v-a pune la încercare abilitățile și spiritul competitiv: Humanoid Sumo - în cadrul acestei probe, ca și în artele marțiale tradiționale japoneze, roboții încearcă să își împingă oponentul în afara ringului.

Ce trebuie să mai sții despre această ediție Robochallenge?

Deschiderea oficială a evenimentului va avea loc în data 3 noiembrie 2017, în București, în sediul Facultății de Electronică, Telecomunicații și Tehnologia Informației, din Bulevardul Iuiu Maniu, nr. 1-3. Toți participanții sunt așteptați începând cu ora 8:00, în ziua de 4 Noiembrie, pentru check-in.

 

 

 

Premiere_studenti_SIM

Facultatea de Știința și Ingineria Materialelor din cadrul UPB a fost gazdă pentru festivitatea de decernare a premiilor pentru câștigătorii Olimpiadei Internaționale Studențești în Domeniul Tehnologiilor de Forjare la Cald (The International Students Olympiad in Hot Bulk Forging Technologies)http://www.qform3d.com/news/2017/06/20) ediția 2017, ce a fost organizată în perioada 22-28 aprilie 2017.

În cadrul acestei competiții, la care au participat 13 țări cu un număr de 103 studenți din 39 de universități, România a obținut locul 3, fiind reprezentată de către o echipă de studenți de la Universitatea POLITEHNICA din București - Facultatea de Ştiinţa şi Ingineria Materialelor - Specializarea Ingineria Procesării Materialelor, coordonată de către Ș.l.dr.ing. Nicolae Serban.

Echipa UPB formată din studenții:

1. Stud. CABEL Georgian Constantin → Locul III - etapa internațională și Locul I - etapa națională;
2. Stud. BĂDOIU Florin Ciprian (Badoiu Ciprian) → Locul II – etapa națională;
3. Stud. BUBU Marius Adrian → Locul III – etapa națională.

 

Development and implementation of a technical and digital museum within the University Politehnica Bucharest (UPB) 

University POLITEHNICA of Bucharest is the largest and the oldest technical university in the country and among the most prestigious universities in Romania. The tradition of our institution, developed in 200 years through the effort of the most important nation's schoolmasters and of the generations of students, is not the only convincing reason. Today, the POLITEHNICA University of Bucharest is undergoing a continuous modernization process, being involved in a permanent dialogue with great universities in Europe and all over the world.

The mission of the University POLITEHNICA of Bucharest has been thought over as a blend of education, research and innovation, which represents a key towards a knowledge-based society and economy. Creating knowledge mainly by scientific research, giving it out by education and professional training, disseminating it by information technologies, as well as the use of technological innovation are elements that define the university distinctive profile
The University POLITEHNICA of Bucharest wants to be present among the universities in Europe able to design and optimize processes that lead to a knowledge-based society, to reaching the goals of the sustainable economic growth, to better jobs, to stronger economic and social cohesion, in compliance with the provisions of the 2002 European Council in Lisbon and European Council in Barcelona in the same year. The engineering profession has continuously transformed and adapted itself to the new demands of the society, but being an engineer, viz. a person who knows and is able to make life more comfortable, has remained unchanged. 


UPB is currently searching a partner to develop a project financed through EEA Grants 2014-2021 Priority Sector Culture, Civil Society, Good Governance and Fundamental Rights and Freedoms, Programme Area 14 “Cultural Entrepreneurship, Cultural Heritage and Cultural Cooperation”. 

We estimate that we’ll define within the application form together with our partner(s) the following draft information: 

Projected title: “Development and implementation of a technical and digital museum within the UPB ”The project main objective will be the development of a technical museum and multimedia version of the UPB heritage addressing the public audience. 
UPB arguments to develop the technical museum for the benefit of the public are: 

• Spaces that are specifically designed for permanent technical exhibition are an essential element and resource for the community and young people development. • Providing a pleasant experience, a connection based on the joy of discovering together with the family, the development of skills and the desire to learn new things • Change of paradigm and vision: from a museum that is holding national patrimony, to an interactive space and a multisensory environment • Digitization of heritage items in the permanent exhibition of the UPB are a way of bringing the people closer to the technical world, they will be able to interact and stimulate the sense of mind, development of curiosity and imagination • Digital tools (study room) that will encourage the visitors to explore the UPB library • Supporting groups of disadvantaged children who will be encouraged to visit the museum for free • Replications of technical experimental laboratory for hands on experiences. • Refurbishment of the space allocated to the permanent exhibition • Online ticketing • Heritage database • Free WiFi in the museum area • Illumination and climatization of the permanent exhibition area. 
Our draft project activities at the moment, which will be detailed together with the selected partner(s), are: • Developing accessibility of culture and cultural heritage for disabled visitors • Capacity development of UPB related to multimedia galleries (equipment; multimedia content development) • Developing cultural attractiveness for the young visitors of UPB • Developing cultural and creative activities for the young visitors of the museum, related to sustainable education and social cohesion in a new era dominated by digital transformation. • Audience development by adapting UPB premises to the diversity of culture, outreach and educational activities • Networking (knowledge transfer from donor countries related to cultural digital transformation) and international cooperation (international exhibition of UPB in the donor countries) 

Our project will support the following measures indicated in the Programme Area 14 “Cultural Entrepreneurship, Cultural Heritage and Cultural Cooperation” Blue Book:

• Reinforcing cultural heritage management to strategically revitalize heritage and/or contribute to sustainable local and regional development • Adapting to digital developments • Documenting cultural history and/or safeguarding cultural heritage and making it accessible • Increasing public inclusion and awareness about cultural diversity • Outreach and educational activities • Developing cultural heritage routes • Stimulating job potential in the cultural and creative sectors • Developing skills, competencies and know-how • Developing new working methods/business models • Bridging the gap between creativity, culture and business, for example, through public-private partnerships • Supporting minority culture • Promoting dialogue on history narratives • Bilateral cultural cooperation between cultural players • Good governance/shared European values through culture and local community development 

Because of the complex objectives of our project, one or more partners will be selected to work with us. Our partner(s) should meet at least the following requirements: 

• To be an NGO, university, research institute, private company or public institution from one of the donor countries: Norway, Island or Lichtenstein. The partner should submit a presentation of their entity describing its activity, previous projects, employees and competences, interests and capability to share knowledge about culture domain 
• To have implemented at least one project in the multimedia / digital domain where they’ve delivered services like: domain consultancy, mobile & digital development, training and cultural design. The potential partner(s) should submit a presentation of relevant similar projects. 
After the selection process, according to the call of projects calendar for Priority Sector Culture, Civil Society, Good Governance and Fundamental Rights and Freedoms, Programme Area 14 “Cultural Entrepreneurship, Cultural Heritage and 4 
Cultural Cooperation”, the applicant and its partner will sign a partnership agreement and will work together to submit the application form for the project. 
Selection as a partner does not create any obligation for the University POLITEHNICA of Bucharest in case the application for funding will not be submitted or will be submitted but not selected for funding.

All activities performed during the preparation of the application for funding are not subject to any claim of a financial or other nature, for any of the parties. 

Expressions of interest will be sent by fax at: +40 21 402 94 65 or by email at: Această adresă de e-mail este protejată de spamboți; aveți nevoie de activarea JavaScript-ului pentru a o vizualiza till 10.11.2017.

Foto_01

Universitatea POLITEHNICA din București, a fost astăzi, gazdă pentru Conferința Internațională  ”Economia circulară în România”, eveniment organizat de Ministerul Mediului, în calitate de Operator de Program pentru Granturile SEE 2009 – 2014, finanțat prin Programul RO04 ”Reducerea substanțelor periculoase”.

Viceprim-ministrul Grațiela Leocadia Gavrilescu, ministrul mediului, a deschis lucrările conferinței care a avut loc în Sala Senatului din cadrul Rectoratului Universității POLITEHNICA din București, cu începere de la ora 09:00.

În cadrul reuniunii au fi abordate teme precum Economia circulară din perspectiva României, Managementul deșeurilor în România, unde s-au prezentat exemple de bune practici în economia circulară și, nu în ultimul rând, aspecte privind finanțarea tranziției spre economia circulară. De asemenea, a fost prezentată contribuția instrumentelor realizate prin proiectele derulate în cadrul Programului RO04 ”Reducerea Substanțelor Periculoase” la realizarea obiectivelor economiei circulare.

Totodată, sub cupola Rectoratului UPB a fost amenajată o expoziție ude au fost prezentate proiectele finanțate prin Programul RO04 și rezultatele obținute în urma implementării acestora.

Rezultatele Programului RO 04 ”Reducerea Substanțelor Periculoase” reprezintă instrumente care vor facilita implementarea conceptului de economie circulară prin asigurarea condițiilor de identificare/reducere a substanțelor periculoase în produsele care pot fi reciclate, precum și îmbunătățirea managementului chimicalelor și deșeurilor.

La dezbateri au participat reprezentanți ai Comisiei Europene, ai Statelor Donatoare și ai Agenției de Mediu din Norvegia, ai Agenției Europene de Mediu, JASPERS, BEI, ai autorităților

publice romane centrale și locale, precum și ai asociațiilor și organizațiilor reprezentative din sectorul produselor chimice și managementului deșeurilor.

Printre cei prezenți s-au aflat:

Doamna Grațiela Leocadia Gavrilescu, Viceprim-ministru, Ministrul Mediului,

Excelența Sa Doamna Lise Kleven Grevstad – Ambasador al Norvegiei

Domnul Kestutis Sadauskas – Director pentru economie circulara și creștere economică ecologică – Comisia Europeană

Doamna Kari Aa – Departamentul Chimicale și Deșeuri, Agenția Norvegiană pentru Mediu

INFORMAȚII SUPLIMENTARE

Programul RO04 - Reducerea substanțelor periculoase sprijină implementarea obiectivelor Mecanismului Financiar SEE 2009-2014 prin prevenirea efectelor negative ale substanțelor chimice și deșeurilor periculoase asupra mediului. Obiectivul, rezultatele și indicatorii programului reflectă scopurile și prioritățile strategiilor și planurile de acțiuni adoptate recent la nivel european și național.

Prin Programul RO04 - Reducerea substanțelor periculoase, România a beneficiat de o finanțare nerambursabilă de 10.000.000 Euro, la care se adaugă cofinanțarea din bugetul național de 1.764.706 Euro.

 

MEH_1144

Astăzi Universitatea Politehnica din București (UPB) își deschide porțile pentru cel de-al 200 an al existenței sale un an universitar în care vom spune lumii intregi povestea celei mai mari universități din țară.

"Bine aţi venit în Universitatea Politehnica din Bucureşti! Pentru voi acesta este debutul unei aventuri frumoase, în care veţi cunoaşte foarte mulţi oameni, multe locuri şi veţi reuşi să faceţi lucruri care vă vor defini traiectoria în carieră. Pentru Politehnica din Bucureşti voi sunteţi generaţia cu numărul 200, promisiunea unui viitor mai bun. Felicitări pentru admiterea voastră în cea mai mare şcoală tehnică din centrul şi estul Europei. (...) Povestea pe care o veţi trăi nu este un drum deja bătătorit, ci un drum al posibilităţilor. (...) Tot aici puteţi îmbunătăţi viaţa noastră de zi cu zi, universitatea fiind implicată în foarte multe proiecte locale şi internaţionale. Anul academic în care intrăm nu va fi o aventură numai pentru voi", a spus rectorul UPB, Domnul Mihnea Costoiu.

De asemenea domnul rector a mai amintit că în 2018 România va marca 100 de ani de la Marea Unire, iar UPB va sărbători două secole de la înfiinţare.

"Va fi un an încărcat de evenimente, expoziţii, spectacole, iniţiative, un an în care întreaga noastră comunitate - profesori, angajaţi, studenţi absolvenţi şi parteneri laolaltă - îşi va uni forţele pentru a spune povestea celei mai mari universităţi tehnice din ţară. (...) Sunt convins că va fi un drum lung şi frumos, uneori plin de provocări, însă vă promit că merită. Munciţi mult şi bucuraţi-vă de aventură!", le-a spus rectorul UPB studenţilor prezenţi la festivitate.

"Dragi studenţi ai anului I, bine aţi venit. Aţi venit într-o universitate şi vreau să aflaţi din prima zi că nu aţi venit să luaţi doar o diplomă care vă certifică calificarea într-o profesiune. Universitatea înseamnă mult mai mult. Universitatea înseamnă acea instituţie în care împreună, profesori şi studenţi, şlefuiesc personalităţile. Aţi venit aici să vă definitivaţi personalitatea, să vă creşteţi personalitatea în demnitate, în cinste, în corectitudine şi în curaj. (...) Veţi fi, atunci când părăsiţi băncile acestei şcoli, ambasadorii noştri acolo unde veţi lucra. (...) Dragi studenţi ai anului I, nu vă pierdeţi rădăcinile. (...) Cred că noi, din respect pentru memoria înaintaşilor noştri, trebuie să vă învăţăm să rămâneţi aici în această ţară, să nu ne pierdem rădăcinile", a afirmat, la rândul său, preşedintele Senatului UPB, Doamna Ecaterina Andronescu.

Ministrul Consultării Publice şi Dialogului Social, Domnul Gabriel Petrea, present la festivitate, le-a spus studenţilor că şcoala îi va învăţa cum să înveţe, cum să analizeze, dar şi cum să se adapteze schimbărilor. "Şcoala vă învaţă să vă adaptaţi evoluţiei tehnologiei. (...) UPB este o universitate care a ştiu să se adapteze cerinţelor pieţei muncii, cerinţelor studenţilor", a afirmat demnitarul.

"Haideţi să privim trecutul cu mândrie, prezentul cu implicare şi viitorul cu încredere! De noi toţi depinde cum va fi viitorul. Învăţământul superior românesc este pe un trend ascendent pe plan internaţional, iar la acest lucru am contribuit toţi - profesori, studenţi, cercetători, absolvenţii învăţământului superior din România. Trebuie să vă mai spun că UPB este vârf de lance în această recunoaştere internaţională", a precizat şi Secretarul de Stat în Ministerul Educației Naționale Domnul Gigel Paraschiv, prezent la ceremonie.

De asemenea la festivitate au fost prezenți reprezentanții a peste 25 de misiuni diplomatice in România (ambasadori și reprezentanți ai ambasadelor).

Un moment emoționant a fost acela când au fost premiați cu Diplome de Excelentă atăt elevii care au intrat cu prima medie la fiecare dintre cele 15 facultăți din cadrul UPB căt și liceele de proveniență unde aceștia au făcut performanță.

MC_01

Parteneriatul dintre Universităţile Tehnice din România, membre ARUT şi Grupul Institutelor Naţionale de Ştiinţe Aplicate din Franţa (INSA), iniţiat de Universitatea Politehnica din Bucureşti, a primit în acest an Premierul Juriului în cadrul Galei organizate de Camera de Comerţ şi Industrie Franceză din România pentru "impactul pozitiv asupra relaţiei dintre companiile franceze şi române şi mediul universitar, într-un cadru academic de excelenţă, orientat către cercetare dar favorizând şi pregătirea studenţilor pentru o viaţă profesională în companii".

Premiul a fost acordat reprezentantului Alianţei Române a Universităţilor Tehnice (ARUT), Domnului Mihnea Costoiu rectorul Universităţii Politehnica din Bucureşti, în cadrul unei gale festive la care au participat peste 400 de reprezentanţii ai instituţiilor publice, parteneri, şi companii membre CCIFER.

"Acest premiu reprezintă recunoaşterea de către comunitatea de afaceri a valorii şcolii româneşti şi a parteneriatelor internaţionale încheiate de ARUT", afirmă rectorul Universităţii Politehnica din Bucureşti.

MC2

În cadrul galei CCIFER 2017 au fost acordate premii la categoriile -  Inovaţie, Responsabilitate Socială şi Antreprenoriat.

Premiul Juriului este acordat, în fiecare an, unui proiect care a avut un  impact deosebit în relaţia franco-română.

Acest premiu a fost oferit, în trecut, în cadrul Galei, proiectului ,,Marelui laser de la Măgurele,,  - ELI-NP.

Parteneriatul dintre ARUT (Alianţa Română a Universităţilor Tehnice) şi INSA (Grupul Institutelor Naţionale de Ştiinţe Aplicate din Franţa ) a ajutat inginerii din universităţile respective să facă stagii de lungă durată în întreprinderi iar la finalul programului de masterat să obţină dublă-diplomă,  atât din partea universităţilor româneşti cât şi a celor franceze.

Acordul care a fost semnat în luna mai a anului curent de către reprezentanţii celor două alianţe universitare prevede ca studenţii români de la universitățile ce fac parte din ARUT pot beneficia, la finalul programului de masterat, de două diplome care vor fi recunoscute nu numai în Franţa, dar şi în toate ţările care au acorduri de recunoaştere a diplomelor cu această ţară.

Totodată, acordul prevede ca studenţii francezi de la universităţile care fac parte din INSA pot obţine, la rândul lor, o diplomă de studii românească, care va fi recunoscută și în ţările cu care România are acorduri internaționale de recunoaştere.

Foto_MC_01

Universitatea din Novi Sad, Serbia, a fost gazda celei de-a patra conferințe internaționale a universităților din China și Europa Centrală și de Est. Evenimentul este recunoscut ca fiind unul dintre cele mai importante oportunități de colaborare internațională pentru instituțiile de învățământ superior participante.

Domnul Rector Mihnea Costoiu a fost invitat ca guest speaker în cadrul conferinței, fiind și moderator al sesiunii Collaboration & Innovation to Cultivate Talents with Applied Skills for B&R Construction.

În cadrul conferinței, rectorul UPB a susținut prezentarea cu titlul Building genuine international talent și a vorbit despre cooperarea dintre universitățile europene și asiatice, a propus soluții privind dezvoltarea relațiilor bilaterale, subliniind nevoia de a lua în considerare nevoile și interesele studenților internaționali. Discursul a abordat și perspectivele referitoare la dezvoltarea unor proiecte în domeniul cercetării.

La eveniment au luat cuvântul domnul Mladen Šarčević, Ministrul Educației, Științei și Dezvoltării Tehnologice din Serbia, domnul Du Zhanyuan, Vice-ministru al Educației, Republica Populară Chineză, domnul Miloš Vučević, Primarul localității Navi Sad. De asemenea, la eveniment au participat reprezentanți ai Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, ai Universității Ovidius din Constanța, precum și reprezentanți ai universităților din China și Europa, reprezentanți ai asociațiilor internaționale din China și Europa.

Conferința este dedicată platformei internaționale de cooperare dintre țările din Europa Centrală și de Est și China, aceasta fiind denumită Mecanismul 16 + 1. Împreună cu China, această nouă formă de cooperare internațională include 16 țări europene: Albania, Bosnia și Herțegovina, Bulgaria, Muntenegru, Estonia, Croația, Letonia, Lituania, Ungaria, Macedonia, Polonia, România, Serbia, Republica Slovacă, Slovenia și Republica Cehă.

Mecanismul 16 + 1 este orientat spre coordonarea strategiilor de dezvoltare ale celor 17 țări și se ocupă de cooperarea atât în domeniul educației, cât și în alte domenii de interes.

 

Pagina 2 din 34