Stiri

banner_AD-ASTRA

Deschiderea competitiei de atribuire a premiilor Ad Astra pentru excelență în cercetare (editia a III-a).

Pentru informatii suplimentare, va rugam sa consultati site-ul

http://premii.ad-astra.ro.

Asociația Ad Astra anunță deschiderea competiției pentru ediția a treia (2018) a premiilor Ad Astra pentru excelență în cercetare.

Pentru rezultatele primelor două ediții (2014 și 2016), vă rugăm să consultați site-ul http://premii.ad-astra.ro/

Asociația AdAstra acordă un număr maxim de 24 de premii unor cercetători cu rezultate științifice remarcabile. Dintre acestea, se acordă maxim 12 premii cercetătorilor care au afilierea la o instituție din România și maxim 12 premii cercetătorilor care dețin/au deținut cetățenia română și au afilierea la o instituție din străinătate.

Cuantumul acestor premii este stabilit de către asociația Ad Astra. Spre deosebire de distincțiile științifice care se oferă drept recunoaștere a activității pe o perioadă de timp îndelungată, premiile AdAstra evidențiază numai rezultatele științifice remarcabile obținute de candidați în ultimii 5 ani. Rezultatele științifice trebuie să fie recunoscute pe plan international și documentate prin lucrări publicate în reviste sau edituri de prestigiu.

Premiile Ad Astra sunt grupate în două categorii:


A. Premii pentru cercetători în prima fază a carierei, mai puțin de 7 ani de la susținerea doctoratului*.
B. Premii pentru cercetători avansați, mai mult de 7 ani de la susținerea doctoratului*.

* În cazul în care persoana nominalizată a susținut mai multe teze de doctorat, se va lua în considerare primul doctorat. Data de referință este termenul limită de depunere a propunerilor.

Premiile AdAstra acoperă șase grupe de domenii științifice:


I.        Științe Fizice și Chimice (SFC)
II.       Științele Vieții (SV)
III.      Științele Pământului și Științele Spațiale (SPSS)
IV.      Științe Inginerești (SI)
V.       Matematică și Informatică (MI)
VI.      Științe Sociale și Discipline Umaniste (SSDU).

Pentru fiecare grupă de domenii, în cadrul fiecărei categorii, Ad Astra acordă două premii:

- unul pentru cercetători care au afilierea la o instituție din România și altul pentru cercetători care dețin/au deținut cetățenia română și au afilierea la o instituție din străinătate.

PROCEDURA DE NOMINALIZARE:
Asociaţia Ad Astra acceptă pentru nominalizarea la premiile Ad Astra propuneri venite din partea unor personalităţi știinţifice. Spre deosebire de edițiile anterioare, începând cu ediția a treia nu sunt acceptate
autopropuneri (conform regulamentului adoptat de Asociație în noiembrie 2017).

Nominalizările se fac pe pagina http://premii.ad-astra.ro/ sub forma unui document unic, în format PDF și vor conține următoarele informații:
• Scrisoarea de motivare redactată de promotor în limba engleză, cu descrierea contribuțiilor științifice remarcabile ale persoanei nominalizate, precizând categoria la care se referă nominalizarea (maxim 500 de cuvinte)
• Lista publicațiilor (maxim 10) la care persoana nominalizată a avut o contribuție esentială și care sunt relevante pentru motivarea trimisă.


Promotorii pot pune la dispoziția Ad Astra un document unic complet ce cuprinde toate informațiile menționate mai sus, incluzând datele de contact ale persoanei nominalizate.

Asociația Ad Astra va contacta persoanele nominalizate pentru a obține următoarele informații:
• Curriculum Vitae (maxim 3 pagini format A4)
• Lista cu publicațiile din ultimii 5 ani (cu menționarea celor mai importante publicații, maxim 3)
• Lista cu cele mai importante publicații ale persoanei nominalizate de-a lungul carierei (maxim 10 publicații selectate)


Asociația Ad Astra va cere persoanelor nominalizate să confirme explicit faptul că acceptă nominalizarea.

ALTE INFORMAȚII:

• Toate documentele necesare trebuie redactate în limba engleză.
• O persoană poate fi nominalizată pentru o singură categorie de premii.
• Persoanele care au primit un premiu Ad Astra în ultimii 5 ani nu sunt eligibile pentru nominalizare.
• Nominalizarea unui membru Ad Astra este acceptată doar dacă este făcută sub formă de propunere de către un promotor care nu este membru Ad Astra.
• Câștigătorii premiilor Ad Astra sunt deciși de un Comitet de selecţie (juriu), numit de asociația Ad Astra pentru fiecare domeniu știinţific.
• Data limită de nominalizare: 15 martie 2018.

http://ad-astra.ro/nomination- for-ad-astra-awards/

Mesajul rectorului Mihnea Costoiu, cu ocazia zilei de 1 Decembrie, Ziua Națională a României!

Banner_1-dec_V03

Dragi români, 

În decembrie 1918 provinciile istorice românești s-au strâns laolaltă după ani lungi în care au avut toate un singur ţel: să fie împreună. Nevoia de a fi împreună rămâne un ţel pentru românii din întreaga lume - atât pentru noi, cei de acasă, cât și pentru românii din lumea întreagă. 
Realizarea Marii Uniri a României Moderne a fost un miracol al istoriei. Însă, în spatele miracolului se află oameni! Oameni care au știut să viseze, care au avut viziune și mai ales care au avut stăruința de a pune în practică această viziune. Și, mai ales, acest lucru a fost posibil pentru că am avut, ca popor, acea masă critică atât de necesară înfăptuirii istoriei - calitate în educație, valoare în cultură, curajului armatei române și oameni politici inspirați. Așa am ajuns - 99 de ani mai târziu - să avem o țară cu care să ne mândrim, nu numai pentru istoria ei, ci și pentru prezentul ei.

Astăzi, la 99 de ani de la acel moment, suntem în fața unei provocări care să ne permită să desăvârșim, din nou, visul unei Românii mai puternice. Însă, acest lucru va fi posibil numai asumându-ne un proiect de țară împreună, dincolo de diferența de viziune, dincolo de provocările cotidiene pe care încă le mai avem de rezolvat. Această viziune asupra a ce vrem de la România viitorului ne poate ajuta să găsim în noi forța coeziunii, forța acelei uniri de forțe care ne-a făcut mari în trecut, și care are posibilitatea să ne înscrie din nou în istoria Europei. Viitorul României stă în dorința noastră de a sta laolaltă. Sunt convins că ne putem asuma această nouă viziune împreună.

Aceasta este ţară în care eu vreau să trăiesc şi atâta timp cât voi avea posibilitatea, mă voi strădui să contribui la această direcţie în care să ne îndreptăm. O Românie în care să avem încredere, o Românie de care să ne putem bucura cu toţii, dar mai ales o Românie în care să putem construi împreună. De-a lungul acestui an Universitatea POLITEHNICA din București va împlini două secole de la înființare. În cinstea acestui eveniment, și în cinstea centenarului României, vom organiza cel mai efervescent an de până acum al UPB, un an în care vom reuni profesorii, studenții, absolvenții, partenerii noștri interni și internaționali, vom avea evenimente multiple și mai ales ocazii de colaborare și proiecte strategice pentru România. Acesta este modul în care noi înțelegem să ne alăturăm unei viziuni comune asupra României - o viziune în care construim împreună, iar rezultatele sunt vizibile.

La mulți ani, România! La mulți ani, români, oriunde v-ați afla! La mulți ani, tuturor celor care trăiesc în România!

Sound_of_Vision_-_foto

În lume trăiesc în prezent 285 milioane de nevăzători, afectați puternic de reducerea capacității de percepție, orientare și mobilitate. În sprijinul acestora, Universitatea Politehnica din Bucureşti, prin Facultatea de Automatică şi Calculatoare, alături de parteneri din alte patru ţări europene, a realizat cel mai revoluţionar sistem integrat ce permite nevăzătorilor să perceapă mediul înconjurator printr-o reprezentare alternativă, bazată pe sunete și vibrații.

Sound of Vision (soundofvision.net) este un proiect european Horizon 2020 cu un obiectiv extrem de ambițios - crearea unui dispozitiv portabil (wearable), ale cărui rezultate vor fi prezentate luni, 27 Noiembrie 2017, între orele 14:00-17:00, în Sala Senatului UPB (clădirea Rectoratului UPB). La eveniment vor participa reprezentanți ai celor 9 parteneri europeni din proiect, Asociației Nevăzătorilor din România, Ministerului Sănătății, Casei Naționale de Asigurări de Sănătate şi alţi invitaţi din mediul academic. Manifestarea va cuprinde scurte discursuri ale invitaților, prezentarea sintetică a rezultatelor proiectului şi o amplă demonstrație practică.Proiectul a reunit, pentru 3 ani (2015-2017), 9 parteneri din 5 țări europene (Islanda - 2, Romania - 3, Polonia - 2, Ungaria - 1, Italia - 1) şi a beneficiat de un buget de aproximativ 4 milioane de euro. Conducerea proiectului a fost asigurată de către University of Iceland, iar coordonarea tehnică de către Universitatea POLITEHNICA din București. Structura consorțiului este compusă din cinci universități, două organizații pentru nevăzători, un institut de cercetare şi o companie privată.

Descriere proiect european-Horizon 2020 

La finalul proiectului, sistemul produs, aflat în stadiul de prototip (TRL 8) este o soluție integrată ce include hardware, software și proceduri de antrenament:

-  Hardware: o cască/bentiță cu camere 3D (camere stereo în spectrul vizibil - pentru scene outdoor, și camere de adâncime bazată pe proiecții în infraroșu - pentru scene indoor), IMU și căști, o centură haptică (6x10 motoare cu vibratii), o unitate de calcul și o telecomandă;

-  Software-ul preia informația primară de la camerele 3D ce scanează permanent mediul; informația achizitionată este prelucrată și împărțită în obiecte (generice sau speciale - scări, uși, gropi, obstacole la nivelul capului, texte, semne); sunt selectate automat obiectele cele mai importante; în cele din urmă, pentru fiecare obiect se generează o reprezentare sub forma unor stimuli audio (pe caști) si haptici (vibrații pe centură). Toate aceste operații se petrec extrem de repede (de 15-20 ori pe secundă), astfel încât redarea mediului este actualizată permanent, iar un nevăzător aflat în mișcare sau într-un mediu dinamic va percepe imediat toate schimbările din jurul său. Sunt disponibile mai multe forme de redare audio sau haptică, adaptabile în funcție de context și preferințe.

-  Procedurile de antrenament îl ajută pe utilizator să stăpânească funcțiile sistemului și să devină rapid și precis în ințelegerea reprezentărilor audio-haptice; antrenamentul se realizează gradual, mai întâi într-o suită de medii 3D de realitate virtuală din ce în ce mai complexe, apoi în medii reale sub supravegherea unor instructori de mobilitate.

În continuare se va urmări perfecționarea soluției și aducerea ei de la stadiul de prototip la cel de produs finit, comercial, cu un cost acceptabil pentru a permite utilizarea de către un număr cât mai mare de nevăzători” a declarat Prof. dr. ing. Alin Moldoveanu, responsabil UPB pentru Sound of Vision şi coordonatorul tehnic al proiectului. “Sistemul a fost testat intensiv, implicând un număr mare de nevăzători, și perfecționat iterativ pe baza feedback-ului. Rezultatele sunt extrem de promițătoare: utilizatorii antrenați sunt capabili să perceapă mediul și să navigheze extrem de dinamic folosind prototipul” a adăugat Prof. dr. ing. Alin Moldoveanu.

Evenimentul public de prezentare a rezultatelor proiectului va avea loc luni 27 noiembrie 2017, între orele 14-17, în Sala Senatului UPB (clădirea Rectoratului UPB). La eveniment vor participa reprezentanți ai celor 9 parteneri europeni din proiect, Asociației Nevăzătorilor din România, Ministerului Sănătății, Casei Naționale de Asigurări de Sănătate.

Banner-START-UPMinisterul pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat, în parteneriat cu Univeristatea POLITEHNICA din București, organizează START-UP NATION SUMMIT 2017.

Evenimentul va avea loc în data de 15 noiembrie 2017, ora 10:00 în Amfiteatrul AN010-”Radu Voinea” (clădirea Rectoratului).

Vor participa:Ilan Laufer, ministru pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat, reprezentanți ai M.M.A.C.A, ai Universității POLITEHNICA din București și ai instituțiilor publice locale, FNGCIMM, instituții bancare și antreprenori locali.

banner-conferinta_01

Facultatea de Automatică și Calculatoare din cadrul Universității POLITEHNICA din București va găzdui in perioada 16-17 noiembrie 2017, Workshop-ul International - 14th International Workshop on Advanced Control and Diagnosis (ACD 2017)

Workshopul anual privind controlul și diagnosticul avansat a fost organizat începând cu anul 2003 pentru a aduce împreună  atât reprezentanți ai mediului academic  cât și specialiștii din diverse domenii de automatizare. Acest workshop  va oferi  ocazia cercetătorilor și specialiștilor din întreaga lume să-și împărtășească  ultimele evoluții și noile tendințe în domeniul controlului și al diagnosticării.

Workshop-ul  are o serie de sesiuni  care pot fi găsite pe site-ul evenimentului  - http://acd2017.acs.pub.ro/

Pentru toate întrebările puteți utiliza adresa de e-mail: Această adresă de e-mail este protejată de spamboți; aveți nevoie de activarea JavaScript-ului pentru a o vizualiza

 

flyer-UPB-a5

Universitatea POLITEHNICA din București (UPB) și Pirelli Tyres România te invită la evenimentul “STUDY FOR YOUR FUTURE”.

Vrei să înveți cum să construiești  relații eficiente, să-ți imbunătățești abilitățile de comunicare, să descoperi că talentul este numai parțial sursa succesului și să tratezi obstacolele ca pe niște provocări, nu ca blocaje definitive?

Trimite aplicația ta la Registration până la data de 7 noiembrie 2017.

Te așteptăm la UPB în Strada Splaiul Independenței, nr. 313, sector 6 – sala AN010 – clădirea Rectoratului!

banner_SME17

EDIŢIA a XIII-a 

BUCUREŞTI, Biblioteca Centrală Universitară a UPB 

10 Noiembrie 2017 

Tematica simpozionului se referă la maşini electrice de toate tipurile, transformatoare electrice, acţionări electrice, materiale pentru electrotehnică, urmărindu-­se îndeosebi  următoarele  aspecte:

  • proiectare, dezvoltare de noi tipuri şi/sau familii de produse, metode noi de proiectare
  • soluţii constructive şi tehnologii moderne pentru maşini performante
  • maşini electrice cu eficienţă energetică ridicată, maşini electrice pentru conversia energiilor regenerabile etc.
  • sisteme performante de acţionare a maşinilor electrice; managementul inteligent  al funcţionării sistemelor de acţionare electrică şi din reţeaua energetică
  • materiale utilizate în construcţia maşinilor electrice; sisteme de izolaţie performante
  • metode noi de încercări experimentale şi atestare a calităţii produselor electrotehnice
  • mentenanţă şi diagnoză, sisteme de monitorizare, gestionarea timpului de viaţă al produselor
  • produse  cu caracteristici energetice  şi ergonomice superioare
  • aspecte privind standardizarea în domeniu şi armonizarea europeană
  • aspecte instituţionale privind certificarea în domeniu.

Scopul simpozionului este cunoaşterea celor mai noi realizări în domeniu, întâlnirea într-­un cadru organizat a specialiştilor dincercetare, educaţie, producţie precum şi din partea utilizatorilor, pentru a  se  face  un  schimb util de informaţii şi de idei creative cu referire la dezvoltarea domeniului  şi  analiza  tendinţelor pe plan mondial.

Se va face o trecere în revistă a ofertei de cercetare a participanţilor în cadrul programelor naţionale şi un schimb util de idei în identificarea de teme noi şi constituirea unor parteneriate de cercetare în domeniu.

web: http://www.sme.pub.ro

e-mail:   Această adresă de e-mail este protejată de spamboți; aveți nevoie de activarea JavaScript-ului pentru a o vizualiza

Robochallenge_2017

Ce este Robochallenge?

ROBOCHALLENGE este cea mai mare competiție anuală de robotică din România, organizată în Universitatea POLITEHNICA din București (UPB), în perioada 3-5 noiembrie 2017, de către Liga Studenților Electroniști în parteneriat cu UPB și Facultatea de Electronică, Telecomunicații și Tehnologia Informației.

Cu peste 300 de participanți înscriși în edițiile anterioare, tineri din 7 țări și 3 continente, Robochallenge ajunge în acest an la ediția cu numărul X!

Cele 13 probe de concurs, mereu regândite, pentru a aduce un aer nou competiției și pentru a veni cu noi provocări adresate participanților, au fost special concepute pentru ca orice pasionat de robotică să își poată pună în evidență calitățile.

Cine poate participa?

Robochallenge este un concurs internațional dedicat tuturor iubitorilor de robotică de orice vârstă, așadar, dacă și tu ești un pasionat al acestui domeniu te așteptăm să demonstrezi tuturor ca roboțelul tau va duce competitia la următorul nivel.

Creativitatea, ingeniozitatea și cunoștințele bogate sunt cele care contează cel mai mult în oricare dintre cele 13 probe de concurs : Mega Sumo, Mini Sumo, Micro Sumo, Labirint, Line Follower,  Fotbal, Line Follower Enhanced, Air Race, Roboti Humanoizi, Freestyle Showcase, probele speciale pentru tinerii pasionați de până la 18 ani: Mini Sumo - Kids și Line Follower - Kids și cea mai nouă probă de concurs: Humanoid Sumo.

Ce iți trebuie pentru a câștiga competiția?

Cerintele sunt simple pentru orice iubitor de robotică: trebuie să îți proiectezi structura robotului, să alegi cele mai potrivite componente și materiale necesare pentru a crea de la zero mașinăria care îți va aduce succesul în concurs și, nu în ultimul rând, să îți alegi cu grijă strategia pe care vrei să o folosești în competiție și să îți programezi roboțelul conform acesteia.

În ce constau probele de concurs?

Mega Sumo, Mini Sumo si Micro Sumo presupun confruntări 1 la 1 dintre doi roboți. Scopul este eliminarea adversarului din ring prin împingere sau ridicare. Diferențele între cele 3 probe constau în dimensiunile și greutatea roboților, dar și dimensiunea și materialul terenului pe care se desfășoară lupta.

Fotbal - proba în care roboții trebuie să înscrie cât mai multe goluri în poarta adversă. Suprafața de joc este un stadion cu doua porți dotate cu led-uri puternice deasupra, iar cele două jumătăți de joc au culori diferite (alb și negru). Distincția dintre suprafețele de joc este esențială, robotul fiind pus în situația de a alege poarta corectă cu ajutorul senzorilor optici

Line Follower și Line Follower Enchanced - se desfășoară pe o suprafață alba pe care este trasat un circuit asemănător unuia de Formula 1... cu obstacole (o linie punctată, un pod pivotant și o cărămidă). Robotul pleacă de la linia de Start, parcurge traseul depășind pe  rând obstacolele și se îndreaptă la Stop (Stop și Start sunt în același punct). Câștigător este declarat robotul cu cel mai scurt timp de parcurgere a traseului.

Labirint - sau “Proba Labirintului”. Doi roboți intră simultan într-un labirint, iar primul care reușește să iasă va câștiga înfruntarea. Labirintul este construit cu pereți, are fundături și roboții se pot întâlni pe traseu.

Roboți umaniozi – își propune să testeze robo-concurenții în 3 etape: păstrarea echilibrului în urcarea scărilor, mersul pe diverse suprafețe și o probă la alegerea echipei, punctată pentru dificultate și originalitate.

Air Race – roboții zburători trebuie să realizeze forma cifrei 8 în jurul a doi stâlpi ce se află la o distanță de câțiva metri unul de celalalt, demonstrându-și astfel viteza și abilitatea de manevrabilitate în trei dimensiuni.

Freestyle Showcase este secțiunea în care pot concura roboții care nu se încadrează niciunei alte categorii. Proiectanții vor prezenta unei comisii specializate modul de realizare al robotului, atât din punct de vedere electric, mecanic, dar și al programării și vor susține o demonstrație privind funcțiile robotului înscris în concurs.

Iar în acest an, Robochallege vine cu o nouă probă ce vă v-a pune la încercare abilitățile și spiritul competitiv: Humanoid Sumo - în cadrul acestei probe, ca și în artele marțiale tradiționale japoneze, roboții încearcă să își împingă oponentul în afara ringului.

Ce trebuie să mai sții despre această ediție Robochallenge?

Deschiderea oficială a evenimentului va avea loc în data 3 noiembrie 2017, în București, în sediul Facultății de Electronică, Telecomunicații și Tehnologia Informației, din Bulevardul Iuiu Maniu, nr. 1-3. Toți participanții sunt așteptați începând cu ora 8:00, în ziua de 4 Noiembrie, pentru check-in.

 

 

 

Pagina 1 din 34