Vineri, 18 Noiembrie 2016 14:02

UPB organizează în parteneriat cu EUA, în perioada 21-23 noiembrie 2016, conferinta internațională - UNI-SET Energy Clustering

afis_50_x_70_pdf

În perioada 21-23 noiembrie 2016, Universitatea POLITEHNICA din București găzduiește conferinţa ştiinţifică UNI-SET Energy Clustering cu tema „Sisteme inteligente de energie”.

La eveniment participă domnul Mihnea Costoiu, Rector UPB, domnul Victor Vlad Grigorescu, Ministrul Energiei, doamna Lesley Wilson, secretar general al Asociaţiei Universităţilor Europene, doamna Andreea Străchinescu, Head of Unit, New energy technologies, innovation and clean coal, DG Energy, European Commission, precum și alte personalități din domeniul energetic.

Evenimentul face parte dintr-o serie de șase manifestări ştiinţifice derulate de Asociaţia Universităţilor Europene (EUA), evenimente ce urmăresc să mobilizeze comunitatea academică europeană pentru a face faţă provocării energetice și să propună dezvoltarea de noi programe inovative de educaţie în domeniul energiei.

 PROGRAM EVENIMENT

Ministrul Energiei, Domnul Victor Grigorescu, a arătat marţi, la ceremonia de deschidere, că evenimentul este important întrucât pune "cap la cap" contribuţia universităţilor europene la planul privind tehnologiile în domeniul energetic dezvoltat de Comisia Europeană.

"Este un eveniment foarte important cel pe care Politehnica Bucureşti îl găzduieşte astăzi, pentru că în estul Europei se organizează o conferinţă a universităţilor care au interes în dezvoltarea de tehnologii în domeniul energiei, conferinţă care îşi doreşte să pună cap la cap o contribuţie a acestor universităţi la SET - planul dezvoltat de Comisia Europeană. Planul se referă (...) la tehnologii în domeniul energetic cu o importanţă strategică şi, din acest punct de vedere, este important că Politehnica din Bucureşti îşi asumă un rol în acest exerciţiu, un rol care ar trebui să întărească această iniţiativă a Comisiei Europene de a identifica acele tehnologii care sunt importante pentru următorii 10 sau 15 ani, tehnologii strategice pentru Europa, pentru a asigura o tranziţie energetică corectă. (...) Când spun noi mă refer la sectorul energetic, mă refer la companii care vor putea să beneficieze de acest efort, mă refer până la urmă şi la studenţi care, într-un fel sau altul, sunt implicaţi în acest exerciţiu de a identifica cheia succesului pentru viitor din aceste tehnologii şi este important ca în acest exerciţiu să ne întrebăm şi noi, România, ce anume dorim de la aceste tehnologii, de ce tehnologii avem nevoie", a afirmat Domnul Ministru Victor Grigorescu.

Rectorul UPB, Domnul Mihnea Costoiu, a subliniat importanţa organizării unui astfel de eveniment împreună cu Asociaţia Universităţilor Europene.

"Organizăm astăzi singura conferinţă desfăşurată în spaţiul est-european alături de colegii de la Asociaţia Universităţilor Europene, cu o participare internaţională remarcabilă. Practic, Politehnica este singura universitate europeană din România care participă, alături de EUA, la un asemenea demers, care îşi propune să crească această capacitate ştiinţifică, administrativă a universităţilor de a reacţiona, de a fi prezente în Planul Comisiei Europene pentru următorii ani", a declarant Domnul Rector Mihnea Costoiu. În opinia Domniei Sale, este foarte important ca UPB să îşi demonstreze capacităţile de a lucra în parteneriate cu agenţi economici, dar şi cu celelalte universităţi din Europa.  "Este foarte important ca cea mai importantă universitate tehnică din România şi din această parte a Europei să îşi demonstreze capacităţile de a lucra în parteneriate cu agenţii economici pe de o parte, cu celelalte universităţi din Europa şi, nu în ultimul rând, este foarte important să cuplăm specialiştii, pentru că vor fi comunicări de cel mai înalt nivel. Precedenta conferinţă a fost la Torino, în care participarea Politehnicii a fost, de asemenea, la nivel foarte înalt. În aceste trei zile la Bucureşti vor fi specialişti din toate marile centre ştiinţifice europene din zona economică, dar şi din zona academică", a susţinut reprezentantul UPB.

Secretarul general al Asociaţiei Universităţilor Europene Doamna Lesley Wilson a subliniat că învăţământul superior are multe provocări la care trebuie reacţionat repede. El a vorbit despre competiţiile pentru studenţi, cercetători, dar şi despre parteneriate.  

În opinia sa, universităţile au un mare potenţial de a deveni parteneri puternici în multe domenii.

Reprezentanţi din 22 de ţări participă, în perioada 21 - 23 noiembrie, la Bucureşti, la conferinţa internaţională UNI-SET Energy Clustering, având ca temă sistemele inteligente în energie, în cadrul căruia se discută despre stimularea dezvoltării cercetării inovative şi a programelor de educaţie în domeniul energiei.

GALERIE FOTO EVENIMENT