Evenimente

RDHeuer1

 

Universitatea POLITEHNICA din Bucuresti are deosebita onoare de a decerna Titlul Academic de DOCTOR HONORIS CAUSA distinsului profesor dr. Rolf-Dieter HEUER, profesor la Universitatea din Hamburg, Germania si fost Director General al CERN (Organizatia Europeana pentru cercetari nucleare).

Acordarea titlului de Doctor Honoris Causa al Universitatii POLITEHNICA din Bucuresti reprezinta o recunoastere simbolica a excelentei lucrarilor sale stiintifice, a creativitatii si dinamismului in conducerea cercetarii stiintifice spre frontierele cunoasterii, a contributiei sale remarcabile la fundamentarea si implementarea proiectelor de cercetare romanesti impreuna cu experimentele majore de la CERN.

Vă invităm să participati la acest deosebit eveniment ce va avea loc in data de vineri, 26 februarie 2016, în Sala Senatului Universității – Rectorat UPB, cu începere de la ora 11:00.

 

  LAUDATIO

 

 

GALERIE FOTO EVENIMENT

 

  AFIS EVENIMENT

banner_MobilPro

MobilPRO – Inovare si Mobilitate este un concurs anual de idei si aplicatii software organizat de Universitatea POLITEHNICA din Bucuresti (UPB), Facultatea de Electronica, Telecomunicatii si Tehnologia Informatiei (ETTI), si Liga Studentilor Electronisti din Facultatea ETTI (LSE), membra a Uniunii Nationale a Studentilor din Romania (UNSR).

Partenerul principal al concursului este Orange România.

Concursul se adresează tuturor studenţilor (în cadrul ciclului de licență sau master) şi elevilor de liceu care au vârsta de peste 14 ani în momentul înscrierii în concurs și vine în întâmpinarea acelor tineri interesaţi să îşi dezvolte abilităţile de proiectare şi implementare a unor aplicaţii mobile (și nu numai). Acești pot forma echipe de 1-5 membri, sub indrumarea unui coordonator.

Prin participarea la MobilPRO, echipele sunt încurajate să îşi ducă ideile către o formă de proiect funcțional ce poate fi instalat pe un dispozitiv mobil, atât pentru a câştiga premiile destinate celor mai bune aplicaţii, cât şi pentru a-şi valorifica (monetiza) ulterior rezultatele în magazinele de aplicaţii mobile sau a-și transforma proiectul în propria afacere.

În cadrul MobilPRO 2016, sunt propuse urmatoarele trei teme de concurs:

 • TEMA 1 – Automobile inteligente (CONCEPT + PREZENTARE)
 • TEMA 2 – Aplicații mobile (CONCEPT + DEMO + PREZENTARE)
 • TEMA 3 – Internet of Things (CONCEPT + PREZENTARE)

TEMA 2 este tema tradițională și principală, în jurul căreia se va desfășura concursul. Participanții trebuie să prezinte în cadrul concursului o aplicație instalată pe un dispozitiv mobil (sau un simulator) care să îndeplinească un minim de funcționalitate.

Pentru dezvoltarea aplicaţiei se acceptă orice platformă mobilă (orice terminal mobil cu touchscreen şi orice sistem de operare).

TEMELE 1 si 3 sunt introduse in premieră în ediția MobilPRO 2016, iar în cadrul acestora participanții trebuie să prezinte doar conceptul și să pregătească o prezentare a acestuia; implementarea funcțională este incurajată, dar opțională.

Niciuna din temele propuse nu impune vreo limitare de tehnologie, platforma sau limbaj de programare utilizate.

Concursul (etapa finală) are loc în București, în urma înscrierii și prejurizării online, iar costurile de cazare pentru participanții din afara Bucureștiului sunt asigurate de organizatori.

Etapele desfașurării ediției MobilPRO 2016 sunt:

 • ETAPA 1 de Înscrieri: 9 Decembrie 2015 – 8 Ianuarie 2016
 • PREJURIZARE: 8 – 11 Ianuarie 2016
 • ETAPA 2 de Înscrieri: 11 Ianuarie 2016 – 5 Februarie 2016
 • PREJURIZARE: 5 – 8 Februarie 2016
 • ETAPA 3 de Înscrieri 8 Februarie 2016 – 4 Martie 2016
 • PREJURIZARE: 4 – 7 Martie 2016
 • PREGĂTIRI pentru susținerea proiectelor calificate: 4 – 16 Martie
 • DESCHIDEREA OFICIALĂ MobilPRO 2016: 17 Martie
 • ETAPA FINALĂ – Susținerea proiectelor: 18-19 Martie
 • Anunțarea premiilor: 20-31 Martie

Inscrierea la concurs se poate face accesând www.mobilpro.lse.org.ro/inscrieri

Juriul este format din cadre didactice din Facultatea ETTI, membri LSE si reprezentanti ai partenerilor MobilPRO. Presedintele juriului va fi domnul Prof. Dr. Ing. Sever PAȘCA, Directorul Departamentului EAII din Facultatea ETTI, UPB.

Etapa finală a concursului se va desfasura în zilele 18-19 Martie, în cadrul Bibliotecii UPB, la etajul 4. Deschiderea va avea loc Joi, 17 Martie, in cadrul Facultatii ETTI.

Mai multe detalii, formularul de inscriere și regulamentul complet, sunt disponibile atât pe site-ul concursului - www.mobillpro.lse.org.ro cât și pe pagina oficială de Facebook - www.facebook.com/mobilproetti.

 

Inscrieri |   Regulament |   Sectiuni de concurs |   Facebook |   Parteneri

AFIS 

gerar-afis-alerg

Semimaratonul Gerar a devenit un eveniment de tradiţie printre alergătorii din România, fiind pentru mult timp prima competiţie de alergare a anului. Organizat de către Asociaţiile Club Sportiv RO CLUB MARATON și People for Sport România împreună cu Facultatea de Inginerie Electrică din cadrul Universităţii Politehnica Bucureşti, în parteneriat cu Universitatea Politehnica Bucureşti şi Asociaţia Bucharest Running Club, Semimaraton Gerar are drept scop promovarea alergării în aer liber, în orice condiţii meteorologice. Unul din scopurile declarate ale competiției, încă de la prima ediție, în ciuda tuturor contestațiilor și vocilor dezaprobatoare, este promovarea ideii de echipă și mai ales a faptului că, deși alergarea este în principal un sport individual, ea poate fi practicată cu succes și în echipă.

Peste 700 de alergători și pasionați de mișcare vor lua startul la cele două probe: cros ELTH (10,8 km) și semimaraton (21 km) – cu două starturi. Participanții sunt persoane active, care au împlinit vârsta de 18 ani (dat fiind specificul şi dificultatea unei competiţii în această perioadă a anului). Proba de cros este destinată participanţilor individuali, în timp ce probele de semimaraton sunt probe pe echipe care se adresează echipelor formate din câte trei alergători (trei băieţi pentru clasamentul masculin – primul start, două fete şi un băiat/doi băieţi şi o fată pentru clasamentul mixt sau trei fete pentru clasamentul feminin – al doilea start).
Competiţia se va desfăşura în data de 31 ianuarie, în Campusul Universităţii Politehnica din București.
- detalii suplimentare puteti afla de pe site-ul evenimentului - http://gerar.ro/ 


foto-Valentin-Vlad

 

În semn de recunoaştere a realizărilor sale științifice, pentru o carieră academică şi de cercetare excepţională, Universitatea POLITEHNICA din Bucureşti, prin hotărârea Senatului, este onorată să acorde Titlul Academic de DOCTOR HONORIS CAUSA - Excelentei Sale Domnului Academician Ionel Valentin VLAD -  Președintele Academiei Române.

Vă invităm să participati la acest deosebit eveniment ce va avea loc in data de marți, 26 ianuarie 2016, în Sala Senatului Universității – Rectorat UPB, cu începere de la ora 11:00.

 

LAUDATIO

 

 

GALERIE FOTO EVENIMENT

 

bannere-aniversare-Energetica

Universitatea POLITEHNICA din Bucureşti

Facultatea de Energetică

  INVITATIE

http://energ.pub.ro

Şase decenii şi jumătate de învăţământ energetic la Bucureşti 

Vineri, 11 DECEMBRIE 2015, ora 10:00

Sala Senatului Universităţii POLITEHNICA din Bucureşti

Clădirea Rectorat, etajul II

 

În acest an aniversar, vă invităm vineri 11 decembrie 2015  să sărbătorim împreună şase decenii şi jumătate de învăţământ energetic la Bucureşti şi să împărtăşim cu dumneavoastră fragmente de istorie care au definit misiunea, viziunea şi valorile Facultăţii de Energetică de la Universitatea POLITEHNICA din Bucureşti.

Decan,

Prof. univ. dr. ing. Constantin BULAC

 

GALERIE FOTO

Foto_grup_01

Echipa de cercetători din cadrul Universității Politehnica din București, alcătuită din prof. univ. dr. Augustin Semenescu, Facultatea Ştiinţa şi Ingineria Materialelor, Dl. Mihnea Cosmin Costoiu, rectorul universităţii şi conf. univ. dr. ing. Cătălin Gheorghe Amza, alături de partenerii de la Spitalul Militar Central - maior medic asist. univ. dr. Moga Marius, medic primar ortopedie-traumatologie, maior medic dr. Cezar Ionuţ Călin, medic specialist oncologie medicală şi asistent medical licenţiat Ileana Mariana Mateş/ Secţia Clinică ORL, din cadrul Spitalului Universitar de Urgenţă Militar Central “Dr. Carol Davila” (SUUMC), au reprezentat România la Salonul Internaţional de Inventică “Innova”, 19-21 Noiembrie 2015, Bruxelles, Belgia.

Această echipă a obţinut, pentru invenţia “Short femoral stem cervical endoprothesis” (Proteză de şold scurtă femurală cervicală), cinci distincţii ale evenimentului, respectiv: medalia de aur a Salonului, Premiul special al Secţiunii “Medicină şi sănătate” şi trei diplome, acordate de delegaţiile Franţei, Rusiei şi Poloniei.

Produsul final al activităţii de cercetare-dezvoltare este reprezentat de o proteză de şold, cu un sistem inovator de fixare, mixt, prin înşurubare şi cimentare în colul femural, dispozitiv medical ale cărei principale avantaje sunt atât posibilitatea de implantare prin tehnici chirurgicale minim invazive, cât şi asigurarea unei conservări maxime a masei osoase.

Ideea acestui proiect a aparţinut maiorului medic asist. univ. dr. Moga Marius, din Secţia Clinică Ortopedie şi traumatologie a SUUMC, care, în urmă cu un an de zile, a iniţiat dialogul cu echipa de cercetători din cadrul Universității Politehnica din Bucureşti.

Preocuparea medicului militar a fost determinată de practica medicală zilnică care l-a adus, în nenumărate rânduri, în situaţia luării unei decizii terapeutice, chirurgicale, cu resurse materiale limitate. Astfel, în ultimii cinci ani, medicul Marius Moga a analizat mai multe variante de diagnostic şi tratament pentru pacienţii săi, mulţi dintre aceştia fiind diagnosticaţi cu diferite afecţiuni cu interesare osoasă, derivate din patologia oncologică.

Obiectivul proiectului de cercetare-dezvoltare şi inovare ştiinţifică în domeniul medical le-a permis, celor care au făcut parte din inimoasa echipă de cercetători din UPB si SUUMC, realizarea unui tratament individualizat pentru fiecare pacient şi o integrare rapidă în viaţa socială. Extinderea activităţii de cercetare-dezvoltare a metodelor de diagnostic şi tratament a pacienţilor cu tumori în structuri osoase, contribuie, pe termen lung, la îmbunătăţirea calităţii vieţii prin garantarea accesului la îngrijiri specializate şi de calitate, prin intermediul unei infrastructuri materiale, logistice şi de resurse umane de un înalt nivel.

În acest an, pentru invenţia “Short femoral stem cervical endoprothesis” s-a obţinut brevetul naţional, urmând ca, la începutul anul viitor, să se demareze demersurile necesare pentru omologarea, la nivel internaţional, a acestui dispozitiv medical.

 

GALERIE FOTO EVENIMENT

UPB va găzdui în perioada 25-27 Noiembrie 2015 cel mai important eveniment din industria de automobile la nivel european, European Automotive Congress. MOTTO Congres: Academia, Industry and Government: together for automotive engineering development

banner_site_upb

The European Automotive Congress 2015 (EAEC-ESFA 2015) offers an opportunity to receive the latest technical and/or scientifically developments in automotive industry, research and regulations.

Nowadays, the automotive industry has to face many great challenges (e.g. sustainable mobility is more actual than ever before), which need special attention from all the stakeholders. Therefore, we need to be together in this endeavor. The European Automobile Engineers Cooperation (EAEC) is the European wing of FISITA, the “International Federation of Automotive Societies” or “Fédération Internationale des Sociétés d'Ingénieurs des Techniques de l'Automobile”. Organizing the biennial Congresses, EAEC has the aim to bring together the vehicle manufacturers, developers and researchers to offer the opportunity to present the results, to discuss the methods and the current trends. The congress topics/themes cover the most actual questions of the automotive industry.

It is mandatory to facilitate the contact between vehicle manufacturers and suppliers, on the one hand and between industry and academia, which we think is of paramount importance. Therefore, meeting all in the same place facilitates the new networks development and the basis for new joint innovative solution for automotive development.

 

The Congress Topics

1. Fuel economy and pollution control
2. Noise vibration and harshness (NVH)
3. Vehicle dynamics, safety and comfort
4. Automotive reliability and maintenance
5. Advanced engineering methods and tools (CAD-CAM-CAE)
6. Advanced powertrains (engine and transmission)
7. Hybrid and electric vehicles
8. New materials and technologies (lightweight solutions)
9. Traffic and road transport systems (including automated and cooperative driving and future sustainable mobility concepts)

 

We are looking forward to meeting you in Bucharest at University Politehnica of Bucharest during 25-27 November 2015.

 

More information you can find here.

 


Pagina 7 din 16