Evenimente

Banner-conferinta-Chimie_02

 

Facultatea de Chimie Aplicată si Știința Materialelor, din cadrul UPB, in parteneriat cu Societatea de Chimie din România și Societatea de Inginerie Chimică din România organizează în perioada 6-9 Septembrie 2017, la Poiana Broșov (Hotel Alpin), Conferința Internațională RICCCE20 - 20th Romanian International Conference on Chemistry and Chemical Engineering. 

Conferința Internațională de Chimie și Inginerie Chimică din România (RICCCE) este principalul eveniment științific internațional desfășurat în România în domeniul chimiei și ingineriei chimice. 

Obiectivul RICCCE este de a oferi un forum pentru prezentarea și discutarea principalelor realizări științifice în domeniile chimiei și ingineriei chimice și pentru stabilirea de contacte între oamenii de știință și firmele implicate în activități de cercetare, dezvoltare și producție. 


Detalii legate de eveniment sunt disponibile pe site-ul evenimentului: http//www.riccce20.ro

sau la adresa de e-mail: Această adresă de e-mail este protejată de spamboți; aveți nevoie de activarea JavaScript-ului pentru a o vizualiza

Festivitatea a avut loc sâmbătă, 8 iulie 2017, la Complexul ROMEXPO - Pavilion Central

TOATE FOTOGRAFIILE CU ABSOLVENTII AU FOST INCARCATE PE FACEBOOK-UL UNIVERSITĂȚII  

https://www.facebook.com/UPB1818

01

Pavilionul României din cadrul expoziţiei internaţionale „Energia viitorului”, care se desfășoară la Astana, Kazahstan, în perioada 10 iunie-10 septembrie 2017, a găzduit timp de trei zile, între 23-25 iunie, o serie de prezentări tehnice organizate de Universitatea POLITEHNICA din București (UPB).

Vizitatorii pavilionului au avut ocazia să participe la demonstrații interactive oferite de studenții UPB și să vadă modele de roboți construite de studenții Facultății de Automatică și Calculatoare București și premiate la concursuri internaționale, dar și să afle mai multe informații despre oferta educațională a UPB.

Pavilionul României a fost vizitat de reprezentanți ai universităților din România.

Delegația a fost condusă de Mihnea Costoiu, rectorul Universității Politehnica din București, prezent la Astana pentru a participa la o serie de conferințe și întrevederi cu reprezentanți ai Ministerului Educației, președinți și membri ai comisiilor parlamentare și cu rectori ai universităților din Kazahstan. Rectorul UPB a participat și susținut un discurs în cadrul Conferinței Internaționale Parlamentare, organizate de Camera Deputaților din Parlamentul Kazahstanului.

Totodată, rectorul UPB a mai participat la Forumul Miniștrilor Educației și la Forumul Rectorilor din Europa și Asia Centrală, în cadrul căruia a susținut prezentarea cu tema Developing a Culture of Global Collaboration: Knowledge, Universities and Cities. În cadrul acestei conferințe, domnul Mihnea Costoiu a subliniat importanța colaborărilor dintre universitățile românești și universitățile din Asia Centrală. Mai mult, rectorul UPB a vorbit despre rolul internaționalizării și globalizării universităților în contextul dezvoltării orașelor, întărirea relațiilor universităților cu mediul privat, respectiv asigurarea unui flux constant de oameni tineri și experimentați către companii, planificarea spațială metropolitană, precum și cooperarea cu alte instituții publice și societatea civilă.

În cadrul întâlnirilor cu reprezentanții Ministerului Educației, Rectorul Costoiu a purtat discuții privind potențiale colaborări în domeniul educației și cercetării științifice, dezvoltarea de proiecte interinstituționale, a vizitat și a avut întrevederi cu rectorii Universităților Nazarbayev și Eurasia. De asemenea, rectorul UPB a semnat Acorduri de cooperare cu rectorii Universităților Al-Farabi Kazakh National University și RSE Academician E.A. Buketov Karaganda Sate University.

Pe tot parcursul vizitelor în Kazahstan, delegația română a fost însoțită și a avut suportul Excelenței Sale Cezar Armeanu, Ambasadorul României în Kazahstan. Domnia Sa, domnul  Cezar Armeanu, s-a implicat activ în medierea tuturor discuțiilor și întrevederilor cu reprezentanții instituțiilor din Kazahstan.

De asemenea, Excelența Sa Traian Hristea, Ambasador al Delegației UE în Kazahstan, și-a oferit sprijinul pentru buna organizare a vizitelor reprezentanților României în Kazahstan.

 

Banner-ILRC

 

DSC_0040

Astazi 26 iunie 2017 a început cea de-a 28-a ediţie a Conferinţei Internaţionale ILRC, organizată sub auspiciile Grupului de cooperare internaţionalǎ pentru investigarea atmosferei cu laseri (ICLAS).

Rectorul Universității POLITEHNICA din București, Domnul Mihnea COSTOIU a deschis lucrările conferinței și a menționat „Mă bucur că un astfel de eveniment care reprezintă o premieră pentru Romania, fiind prima țară din Europa de Est care găzduește Conferința Internațională LIDAR, se organizează în Universitatea Politehnica din București, cea mai mare și mai veche universitate tehnică din țară. Acum, în prag de 200 de ani de la înființare, având atâtea minți luminate care ne-au trecut pragul, inițiativa de a găzdui o Conferință Internațională de o asemenea amploare nu poate fi decăt binevenită pentru universitatea noastră”.

Coorganizatori ai acestei manifestarii sunt cele mai mari universitati din tara:

 • Universitatea "POLITEHNIA din Bucureşti,
 • Universitatea  "Babeş-Bolyai" din Cluj-Napoca
 • Universitatea "Alexandru Ioan Cuza" din Iaşi

împreună cu cu cele mai prestigioase douǎ institute de cercetare din domeniu:

 • Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Optoelectronicǎ - INOE 2000
 • Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare Aerospaţialǎ "Elie Carafoli".

De jumǎtate de secol, manifestarea reprezintǎ cel mai mare forum pentru prezentarea celor mai noi realizǎri în domeniul tehnicilor LIDAR şi aplicaţiile acestora facilitând schimbul de idei şi creearea de noi parteneriate în acest domeniu.

ILRC28 reprezintă o ocazie excelentă de a demonstra capacitatea ştiinţifică a cercetătorilor români, de a familiariza autoritățile și publicul românesc cu problematici

privind schimbările climatice și calitatea aerului din regiune, precum și pentru a atrage mai mulți tineri cercetători spre o carieră ȋn acest domeniu. Pentru aceştia din urmă, la
ȋnceputul conferinţei va fi organizată o sesiune introductivă asupra tehnicilor lidar şi aplicaţiile acestora (http://ilrc28.inoe.ro/programme/ilrc-workshop/). De asemenea, pe
toată durata evenimentului va putea fi vizitată și o expoziţie de echipamente ştiinţifice de monitorizare a mediului ȋnconjurător, unde vor fi prezenţi, cu informaţii şi
demonstraţii, cei mai importanţi producători şi distribuitori de instrumente şi componente laser din străinătate.
De mai bine de jumătate de secol, această conferință bienală a promovat generații de cercetători și a stimulat dezvoltarea domeniului dincolo de așteptări. Astăzi lidarele operează atât pe platformele de la suprafaţă terestră cât şi pe cele aeropurtate sau pe platformele satelitare, fiind organizate ȋn reţele continentale şi globale. Serviciile
meteorologice și aeroportuare sunt în proces de retehnologizare, înlocuind sondările
atmosferice clasice cu cele ce utilizează tehnicile lidar.
 
Instrumentele lidar s-au extins şi ȋn spaţiu, principalele agenţii spaţiale din lume construindu-şi misiunile satelitare de explorare şi observare a Pământului ȋn jurul acestora.
Evenimentul de anul acesta reuneşte la București peste 300 de participanţi din 31 de țări, prelegerile din cadrul conferinţei fiind susţinute de specialişti ai institutelor de
cercetare de top din România şi din lume, precum şi de specialiştii organizaţiilor de utilizatori ai tehnologiilor lidar printre care se numără agenţiile spaţiale NASA şi ESA.
 
Ultimele realizări ȋn domeniul cercetării şi aplicaţiile rezultate vor fi prezentate ȋn cadrul celor 11 sesiuni ce abordează tematici de actualitate cum ar fi:
 1. progrese recente ȋn tehnologiile lidar;
 2. misiuni spaţiale şi aeropurtate cu instrumente lidar la bord;
 3. utilizarea tehnicilor lidar ȋn studiul structurii şi compoziţiei chimice a atmosferei, studiul dinamicii atmosferei şi a schimburilor de suprafaţă, precum şi ȋn sondarea atmosferei medii şi ȋnalte;
 4. sinergia instrumentelor lidar cu alţi sensori de teledetecţie utilizaţi ȋn studiul mediului ȋnconjurător;
 5. reţele lidar şi campanii de măsurători la scară mare;
 6. sisteme lidar comerciale (laseri şi componente electronice).

ILRC se adreseazǎ atȃt cercetǎtorilor consacraţi, cȃt şi studenţilor masteranzi şi doctoranzi ce sunt interesaţi de o carierǎ pe domeniu.

Pentru informaţii suplimentare contactaţi-ne:

la adresa de e-mail Această adresă de e-mail este protejată de spamboți; aveți nevoie de activarea JavaScript-ului pentru a o vizualiza sau

accesaţi pagina web a manifestării: ILRC'28 .

GALERIE  FOTO  EVENIMENT

Prix_ASL_SpacePiranhasTeam_Dfi_Arospatial_2017-502

O echipă formată din studenți ai Facultății de Inginerie Aerospațială, Universitatea POLITEHNICA din Bucureşti a obținut în cadrul unei competiții de mare anvergură internațională Premiul ,,The Airbus Safran Launchers”.

Echipa studenţilor UPB a participat în data de 8 iunie a.c. la cunoscuta competiţie internaţională ,,Student Aerospace Challenge”, aflată acum la cea de-a XI-a ediție, alături de cele mai prestigioase şcoli de aeronautică din Europa, impresionând atât membrii juriului, cât şi pe ceilalţi participanţi, prin seriozitatea şi complexitatea proiectului prezentat.

Competiţia ,,Student Aerospace Challenge” a fost organizată de către Agenţia Spaţială Europeană, împreună cu Clubul European de Astronautică, la Musée de l'Air et de l'Espace, Le Bourget.

Echipa Facultății de Inginerie Aerospațială a fost coordonată de către profesorii Grigore CICAN și Alina BOGOI și formată din următorii studenți: Sebastian Milu-Vaidesegan, Mihnea Gall, Monica Manole, Sorin Păun și Adina Ungureanu.

,,Acest premiu răsplătește pasiunea și creativitatea studenților noștri, dar și performanța și tradiția școlii românești de inginerie aerospațială. Am mai luat premii similare anii trecuți și am putea lua și mai multe, dacă tinerii noștri și-ar învinge timiditatea de a se înscrie în astfel de competiții. În întreaga istorie a aviației și a cuceririi spațiului, românii au performat, începând cu Traian Vuia la Montesson, în 1906, Henri Coandă la Paris, în 1910 și cu Aurel Vlaicu la Aspern, Austria, în 1912. Acum exact 105 ani, într-o competiție internațională de prim rang, Aurel Vlaicu câștiga 5 premii pentru evoluțiile avionului conceput și construit de el, Vlaicu II. Dedicăm premiul studenților noștri de astăzi, memoriei acestor pionieri ai aviației și astronauticii românești,, a declarat domnul decan al Facultății de Inginerie Aerospațială, Octavian Thor PLETER.

 

GC_photo_T__028Senatul Universității POLITEHNICA din București are deosebita onoare de a vă invita miercuri, 14 iunie 2017, ora 11:00, la Rectoratul UPB-Sala Senatului, să luați parte la festivitatea de decernare a titlului academic de DOCTOR HONORIS CAUSA Domnului Gianfranco Chico - Profesor la Politecnico di Torino.

Titlul va fi acordat în urma propunerii formulate de reprezentanții Facultăţii de Energetică din cadrul Universității Politehnica din Bucureşti.

Ceremonia de decernare a titlului va fi organizată în Sala Senatului Universităţii Politehnica din Bucureşti (Splaiul Independenţei nr.313, sector 6, Corp Rectorat, etaj 2).

 

  LAUDATIO

 

GALERIE FOTO EVENIMENT

 

bionov_workshopUniversitatea POLITEHNICA din Bucuresti va fi gazda pentru Workshop-up International organizat in cadrul proiectului - Producția de Biocombustibili prin metode inovatoare de piroliză/gazeificare și tehnologii avansate, cu sprijinul Facultății de Energetică - un proiect dedicat recrutării și formării tinerilor cercetători romani in domeniul energiei și producerii de biomasă.

Evenimentul va avea loc in perioada 13-15 iunie 2017 în Biblioteca Centrală UPB, Etaj III, Sala 3.2.

Workshop-ul International cu tema - University -Based Research in Energy Production from Renewable Resousces - va avea urmatoarele tematici.

 • Intellectual property protection for university-based research
 • Future of catalysis in reducing energy expenditures
 • Biochemical processes
 • Biofuels productions and use
 • Thermochemical processes
 • Free radical mechanisms in thermochemical processes
 • Best research practices for young investigators

Obiectivul principal al proiectului con­stă în crearea unui nucleu de cercetare competitiv internațional în cadrul Uni­versitatii POLITEHNICA din București în domeniul producerii de biocombustibili și energie verde pe baza expertizei de cercetare dezvoltate în SUA, cu acces direct la instalații și tehnologii de ultimă generație care va constitui baza viitoare­lor cariere ale tinerilor cercetători.

Proiectul este cofinantat din Fondul social European prin Programul Operational Competitivitate 2014-2020 - ID37_768.

Axa prioritară 1 – Cercetare, dezvoltare tehnologica si inovare (CDI) in sprijinul competitivitatii economice si dezvoltarii afacerilor

 

Pentru detalii suplimentare:

Director proiect - Prof.dr.ing. Dorin BOLDUR
Această adresă de e-mail este protejată de spamboți; aveți nevoie de activarea JavaScript-ului pentru a o vizualiza
Această adresă de e-mail este protejată de spamboți; aveți nevoie de activarea JavaScript-ului pentru a o vizualiza

  WORKSHOP PROGRAM

Mihnea_Costoiu

Sâmbătă, 6 mai 2017, începând cu ora 11, a avut loc în cadrul Universității Politehnica din București, prima ediție a evenimentului TEDxUniversitateaPolitehnicaBucurești a cărui temă principală  a fost concentrată asupra conceptului de Work Smart.

Domnul Mihnea Costoiu - Rectorul Universității POLITEHNICA Bucuresti a deschis evenimentul unde au performat și alți 8 speakeri români, din domenii vaste de activitate precum: inginerie, actorie, sport, afaceri, design, muzică, care au susținut discursuri inspiraționale unice realizate în stilul TEDx plecând de la ideea Work Smart.

Primul speaker, Silvia Stegaru, a realizat o retrospectivă a succesului său în domeniul IT, domeniu în care femeile activează într-un număr redus și modul în care încearcă să influențeze pozitiv reușitele persoanelor din jurul său.

Actorul Victor Țăpeanu, cel de-al doilea speaker, a introdus conceptul de a lucra eficient fără ca omul să se canalizeze doar pe conceptul de muncă, propunând realizarea unei introspecții care să aloce timp și persoanei, nu doar activității întreprinse de aceasta.

Ana-Maria Brânză, campioană olimpică la scrimă, a prezentat evoluția personală în lumea sportului, presărat de dorință, voință, abilități, antrenament, eșec, parcurs finalizat prin succes și dorința de a-i învăța și pe alții cum să-l obțină.

Designerul de produs Mihnea Ghilduș a evidențiat etapele prin care o idee plauzibilă ajunge de la stadiul de concept la cel de produs.

Co-Fondatorul Innovation Labs, Răzvan Rughiniș, speakerul cu numărul 5, a prezentat o analiză a modului de organizare a timpului implementat în toate momentele activității cotidiene.

Andrei Tiberiu Maria (cunoscut sub numele de scenă Smiley), al șaselea speaker, a adus în discuție faptul că în era tehnologiilor aflate în continuă evoluție, o provocare constantă rămâne aceea de a nu uita că oamenii sunt totuși oameni.

Lector universitar și antreprenor, Elena Ovreiu a oferit o perspectivă realistă în ceea ce privește orice parcurs finalizat prin succes acaparat de sfera tehnologică tipică, în acest moment, a lumii globalizate în care trăim.

Ultimul speaker, co-fondatorul Traderion și președintele Young Leaders Club, Florin Grosu a împărtășit în cadrul discursului său un secret ce poate asigura drumul către succes: munca susținută de o educație solidă, de abilitatea de a ne autodelega misiuni personale și de asocierea acestora cu perspectiva asemănătoare unui joc.

Eveniment s-a bucurat de prezența a 2 interpreți care au transpus excelent conceptul în teatru și muzică. Compania de Teatru Cuibul Artiștilor Junior a prezentat un manifest artistic împotriva normelor care limitează societatea în care trăim, intitulată sugestiv “Manifestul unei generații”.

Violoncelistul și compozitorul Adrian Naidin a încheiat evenimentul într-o notă energică, realizând o retrospectivă a pieselor atât clasice, cât și moderne din repertoriul său.

„Mă bucur că astfel de evenimente, premieră pentru Universitatea Politehnica din București, se organizează în universitate. Acum, în prag de 200 de ani de la înființare, având atâtea minți luminate care ne-au trecut pragul, inițiativa unui eveniment TEDx este binevenită”, a declarat rectorul UPB, Mihnea Costoiu.

“Ideea de a lucra mai eficient a pornit de la dorința noastră de a promova în comunitatea locală o interacţiune mai eficientă, de a descoperi noi soluții și de a le pune în aplicare. Scopul acestei ediții a fost de a lărgi orizonturile spectatorilor și de a le schimba perspectiva, prin prisma experienței, motivației și plăcerii de a împărtăși ideile personale de care vor da dovadă speakerii. Ne bucurăm că un număr atât de mare de participanți a răspuns afirmativ invitației noastre, punând astfel bazele Comunității TEDxUniversitateaPolitehnicaBucurești și vă invităm cu drag și la edițiile viitoare”, au declarat organizatorii acestui eveniment.

Eveniment organizat de un grup de tineri din cadrul organizației Liga Studenților Electroniști, cu sprijinul Universității Politehnica din București.

GALERIE FOTO EVENIMENT


Pagina 2 din 17