Evenimente

banner-50_Automatica

Universitatea POLITEHNICA din București aniversează,  în perioada 12-13 octombrie 2017, 50 de ani de la înființarea Facultății de Automatică și Calculatoare în anul 1967.

În cei 50 de ani de existență, Facultatea de Automatică și Calculatoare a fost alma mater pentru mii de specialiști care au marcat dezvoltarea domeniilor Ingineria Sistemelor, Calculatoare și Tehnologia Informației, și s-a bucurat de un corp profesoral de elită, cu o contribuție covârșitoare la întemeierea și creșterea învățământului universitar românesc din aceste domenii. În prezent, având peste 4500 de studenți în cele 3 cicluri de studii și un număr de peste 200 de cadre didactice, Facultatea se situează în topul școlilor de Calculatoare, Tehnologia Informației și Ingineria Sistemelor din România și se bucură de recunoașterea internațională a calității actului didactic și cercetării științifice.

Prețuind și celebrând valorile, Universitatea POLITEHNICA din București precede semicentenarul Facultății de Automatică și Calculatoare prin decernarea a 2 titluri de doctor Honoris Cauza: domnului profesor Ioan Doré Landau, personalitate științifică de renume internațional din domeniul Automaticii tehnice si aplicative, și domnului profesor Traian Muntean, personalitate științifică recunoscută pe plan mondial în domeniul Calculului distribuit și al sistemelor masiv paralele.

Festivitatea de decernare a celor doua titlurilva avea loc în data de 11 octombrie 2017, in Sala Senatului - cladirea Rectoratului UPB, cu incepere de la ora 10:30.

Manifestările prilejuite de semicentenar vor fi urmate de aniversarea a 40 de ani de la absolvirea promoției 1977 a Facultății de Automatică și Calculatoare, eveniment ce va avea loc în data de 14 octombrie 2017.

  PROGRAM  MANIFESTARI  SEMICENTENAR

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Cover_final_sapt_culturala

Universitatea POLITEHNICA din București, prin Centrul de Cultură, Voluntariat, Sport și Activități Recreative vă invită la Săptămâna Culturală, o serie de evenimente culturale special gândite pentru voi, pentru că ne dorim să vă susținem firea creativă și să vă încurajăm să ne deveniți prieteni.

Universitatea POLITEHNICA din București doreşte celebrarea a 200 de ani de inovaţie, cercetare şi inginerie, iar noi vom da startul festivităților prin spectacole și conferințe cu iz de festival (unul select, desigur J), unde vă așteptăm de la boboc la doctorand și nu numai.

Săptămâna culturală, cinci seri consecutive de evenimente culturale distincte care vă îmbie la relaxare:

Luni – 2 octombrie, ora 18:00, platoul din fața clădirii Rectorat:

Pentru a distruge mitul Lunea nici iarba nu crește, vă invităm să rămâneți mască la o seară de teatru în colaborare cu Teatrul Masca. Statuile vivante prind viață în complexul universitar Politehnica și vor însufleți personaje inedite într-un spectacol de teatru cu actori de excepție – Stil(l) Urban;

Marți – 3 octombrie, ora 18:00, Amfiteatrul AN010 – Radu Voinea:

Marți nu sunt trei ceasuri rele, este conferința Viaţa studenților de altădată – moderator: domnul Rector al Universității POLITEHNICA București Mihnea COSTOIU; vom vorbi cu invitații noștri de excepție despre viața studenților din trecut și de cum se relaxau studenții în Regie:

 • Domnul profesor doctor inginer Cristian NICULESCU, Decan al Facultății de Antreprenoriat, Ingineria și Managementul Afacerilor; 
 • Domnul profesor doctor inginer Ioan DUMITRACHE, Șef al Catedrei de Automatică și Ingineria Sistemelor; 
 • Domnul profesor doctor inginer Iulian RIPOȘAN, cancelar al Senatului Universității POLITEHNICA din București. 

Miercuri – 4 octombrie, ora 19:00, platoul din fața clădirii Rectorat: 

Miercurea, de regulă, studenții au reducere la film, dar noi vi-l proiectăm în aer liber, că doar este festival. Vizionăm filmul Live, producător și regizor Vlad Păunescu, cu Tudor Chirilă și Rodica Lazăr în rolurile principale, o producție 2015 ce prezintă anchetele unei jurnaliste de succes; 

Joi – 5 octombrie, ora 18:00, Amfiteatrul AN010 – Radu Voinea:

Joi avem invitați de soi, așa că vă așteptăm pe la noi - conferința Modele de Succes, moderată de prietenul nostru Vlad Mogoș și avându-i ca invitații de onoare pe:

 • Domnul Bogdan NAUMOVICI, absolvent al Universității POLITEHNICA din București, director de creație al celei mai importante companii de publicitate din România și unul dintre cei mai importanți oameni din publicitatea românească;
 • Doamna Elisabeta LIPĂ, campioană a României la canotaj de 25 de ori, declarată ca fiind cea mai bună canotoare a secolului de către Federația Internațională de Canotaj, în prezent președinte al Federației Române de Canotaj;
 • Domnul Matei DIMA, BRomania - vlogger, producător, regizor, scenarist, actor, dublură ori personaj în clipuri virale ce au milioane de accesări;
 • Domnișoara Catinca Maria NISTOR - cunoscuta actriță a Teatrului Metropolis pe care o putem urmări în piesa de teatru Cine e fazanul?, piesă pentru care a câștigat premiul pentru Cea mai bună actriță în rol secundar în cadrul Festivalului Naţional Serile teatrului studenţesc.

Vineri – 6 octombrie, ora 18:00, platoul din fața clădirii Rectorat:

Vineri mutăm clubul în campus, ca să nu mai faceți un drum în plus până la cămin, așa că luați-vă cu voi ținuta pentru un concert plin de surprize cu LIDIA BUBLE și The Targets și Mălina Avasiloaie în deschidere.

Drept urmare, vă invităm cu drag la o porție zilnică de cultură, alături de Centrul de Cultură, Voluntariat, Sport și Activități Recreative al Universității POLITEHNICA din București și de partenerii noștri Primăria Sectorului 6, prin Centrul Cultural European Sector 6, Centrul European Cultural și de Tineret pentru UNESCO „Nicolae Bălcescu” și Teatrul Masca! 

Parteneri media: Sigma TV și Radar de Media.

 

idaacs2017_upb

 

In perioada 21-23 Septembrie 2017 Universitatea POLITEHNICA din Bucuresti organizează, sub egida Facultății de Automatică și Calculatoare și în colaborare cu Institutul de cercetare pentru sisteme inteligente de calcul al Universității Naționale Economice din Ternopil și a Institutului de Cibernetica “V.M. Glushkov” al Academiei Naționale de Științe din Ucraina, conferința internațională  9th IEEE International Conference on Intelligent Data Acquisition and Advanced Computing Systems: Technology and Applications (IDAACS’2017) http://idaacs.net/2017

Sesiunea de deschidere va avea loc in data de 21 Septembrie în amfiteatrul PR001 al centrului de cercetări PRECIS incepand cu ora 8:45 unde vor fi prezenți:

 • Domnul Mihnea Costoiu – Rectorul Universitatii POLITEHNICA din București
 • Domnul Andriy Krysovatyy – Rectorul Universitatii Economice Nationale din Ternopil, Ucraina
 • Doamna Adina Magda Florea – Decanul Facultății de Automatică și Calculatoare
 • Domnul Anatoly Sachenko și Domnul Grigore Stamatescu – general co-chairs IDAACS’17

Sesiunile plenare vor fi susținute în zilele de 21 și 22 Septembrie de către specialisti recunoscuti la nivel international:

 • Prof. Dr. Kay Römer, Directorul Institutului de Informatică Tehnica (ITI) al Universității tehnice din Graz – „Dependable Internet of Things„
 • Prof. Dr. Dan Cristea, Membru corespondent al Academiei Române – “My Geography Manual is Now Linked with the Web and the Real World“

Vor fi prezentate un numar de 182 de lucrări acceptate de către profesori și cercetători din 30 de țări, atat din Europa de Vest, spatiul CEE, cat si Ucraina, Federatia Rusa si statele CSI. Programul conferintei include 24 de sesiuni tehnice si 3 sesiuni interactive – poster precum și activități sociale. Conferinta beneficiaza de asemenea de sprijinul tehnic al Societatii Romane de Automatica si Informatica Tehnica (SRAIT), al IEEE Romania Section si al IEEE Ukraine Section - Instrumentation and Measurement / Computational Intelligence Societies Joint Chapter.

Temele de interes includ:

• Special Stream in Advanced Information Technologies in Environmental Sciences
• Special Stream in Computer Systems for Healthcare and Medicine
• Special Stream in Cyber Security
• Special Stream in eLearning Management
• Special Stream in Intelligent Robotics and Cognitive Systems
• Special Stream in Project Management
• Special Stream in Wireless Systems
• Special Stream in Smart Buildings and Smart City
• Special Stream in High Performance Computing
• Workshop on Cyber Physical Systems and Internet of Things Dependability
 • Advanced Topics in Process Control: Theoretical and Industrial Developments
• Advanced Instrumentation and Data Acquisition Systems
• Advanced Mathematical Methods for Data Acquisition and Computing Systems
• Artificial Intelligence and Neural Networks for Advanced Data Acquisition and Computing Systems
• Bio-Informatics
• Data Analysis and Modeling
• Embedded Systems
• Information Computing Systems for Education and Commercial Applications
• Intelligent Distributed Systems and Remote Control
• Intelligent Information Systems, Data Mining and Ontology
• Internet of Things
• Pattern Recognition and Digital Image and Signal Processing
• Software Tools and Environments
• Big Data

Sponsorii financiari:  Asti Automation, TUV Austria Romania

Informatii suplimentare: Această adresă de e-mail este protejată de spamboți; aveți nevoie de activarea JavaScript-ului pentru a o vizualiza

foto_SevilaÎn perioada 12–15 septembrie 2017 reprezentanți ai mediului academic din România vor fi prezenți la Sevilla la cea de-a 29 a ediție a Conferinței și Expoziției Anuale a Asociației Europene pentru Educație Internațională – EAIE (European Association for International Education).

Organizat în premieră, sub egida Consiliului Național al Rectorilor din România, pavilionul Study in Romania este o inițiativă destinată internaționalizării învățământului superior românesc și este susținută prin portalul www.studyinromania.gov.ro.


Vor participa 21 de universități românești, împreună cu reprezentanți ai Ministerului pentru Românii de Pretutindeni, Ministerului Educației Naționale, Agenției Naționale Erasmus, UEFISCDI, Ambasadei României în Regatul Spaniei, Federației Asociațiilor de Români din Europa, SUA și Canada (FADERE).

Din perspectiva delegației României, principalele obiective ale participării sunt reprezentate de creșterea vizibilității și atractivității României ca destinație de studii universitare. Evenimentul va reuni peste 250 de expozanți și 5600 de participanți din 95 de țări, Conferința și Expoziția Anuală EAIE reprezentând cea mai importantă reuniune din Europa în domeniul internaționalizării educației și a doua la nivel global.

Banner-conferinta-Chimie_02

 

Facultatea de Chimie Aplicată si Știința Materialelor, din cadrul UPB, in parteneriat cu Societatea de Chimie din România și Societatea de Inginerie Chimică din România organizează în perioada 6-9 Septembrie 2017, la Poiana Broșov (Hotel Alpin), Conferința Internațională RICCCE20 - 20th Romanian International Conference on Chemistry and Chemical Engineering. 

Conferința Internațională de Chimie și Inginerie Chimică din România (RICCCE) este principalul eveniment științific internațional desfășurat în România în domeniul chimiei și ingineriei chimice. 

Obiectivul RICCCE este de a oferi un forum pentru prezentarea și discutarea principalelor realizări științifice în domeniile chimiei și ingineriei chimice și pentru stabilirea de contacte între oamenii de știință și firmele implicate în activități de cercetare, dezvoltare și producție. 


Detalii legate de eveniment sunt disponibile pe site-ul evenimentului: http//www.riccce20.ro

sau la adresa de e-mail: Această adresă de e-mail este protejată de spamboți; aveți nevoie de activarea JavaScript-ului pentru a o vizualiza

Festivitatea a avut loc sâmbătă, 8 iulie 2017, la Complexul ROMEXPO - Pavilion Central

TOATE FOTOGRAFIILE CU ABSOLVENTII AU FOST INCARCATE PE FACEBOOK-UL UNIVERSITĂȚII  

https://www.facebook.com/UPB1818

01

Pavilionul României din cadrul expoziţiei internaţionale „Energia viitorului”, care se desfășoară la Astana, Kazahstan, în perioada 10 iunie-10 septembrie 2017, a găzduit timp de trei zile, între 23-25 iunie, o serie de prezentări tehnice organizate de Universitatea POLITEHNICA din București (UPB).

Vizitatorii pavilionului au avut ocazia să participe la demonstrații interactive oferite de studenții UPB și să vadă modele de roboți construite de studenții Facultății de Automatică și Calculatoare București și premiate la concursuri internaționale, dar și să afle mai multe informații despre oferta educațională a UPB.

Pavilionul României a fost vizitat de reprezentanți ai universităților din România.

Delegația a fost condusă de Mihnea Costoiu, rectorul Universității Politehnica din București, prezent la Astana pentru a participa la o serie de conferințe și întrevederi cu reprezentanți ai Ministerului Educației, președinți și membri ai comisiilor parlamentare și cu rectori ai universităților din Kazahstan. Rectorul UPB a participat și susținut un discurs în cadrul Conferinței Internaționale Parlamentare, organizate de Camera Deputaților din Parlamentul Kazahstanului.

Totodată, rectorul UPB a mai participat la Forumul Miniștrilor Educației și la Forumul Rectorilor din Europa și Asia Centrală, în cadrul căruia a susținut prezentarea cu tema Developing a Culture of Global Collaboration: Knowledge, Universities and Cities. În cadrul acestei conferințe, domnul Mihnea Costoiu a subliniat importanța colaborărilor dintre universitățile românești și universitățile din Asia Centrală. Mai mult, rectorul UPB a vorbit despre rolul internaționalizării și globalizării universităților în contextul dezvoltării orașelor, întărirea relațiilor universităților cu mediul privat, respectiv asigurarea unui flux constant de oameni tineri și experimentați către companii, planificarea spațială metropolitană, precum și cooperarea cu alte instituții publice și societatea civilă.

În cadrul întâlnirilor cu reprezentanții Ministerului Educației, Rectorul Costoiu a purtat discuții privind potențiale colaborări în domeniul educației și cercetării științifice, dezvoltarea de proiecte interinstituționale, a vizitat și a avut întrevederi cu rectorii Universităților Nazarbayev și Eurasia. De asemenea, rectorul UPB a semnat Acorduri de cooperare cu rectorii Universităților Al-Farabi Kazakh National University și RSE Academician E.A. Buketov Karaganda Sate University.

Pe tot parcursul vizitelor în Kazahstan, delegația română a fost însoțită și a avut suportul Excelenței Sale Cezar Armeanu, Ambasadorul României în Kazahstan. Domnia Sa, domnul  Cezar Armeanu, s-a implicat activ în medierea tuturor discuțiilor și întrevederilor cu reprezentanții instituțiilor din Kazahstan.

De asemenea, Excelența Sa Traian Hristea, Ambasador al Delegației UE în Kazahstan, și-a oferit sprijinul pentru buna organizare a vizitelor reprezentanților României în Kazahstan.

 

Banner-ILRC

 

DSC_0040

Astazi 26 iunie 2017 a început cea de-a 28-a ediţie a Conferinţei Internaţionale ILRC, organizată sub auspiciile Grupului de cooperare internaţionalǎ pentru investigarea atmosferei cu laseri (ICLAS).

Rectorul Universității POLITEHNICA din București, Domnul Mihnea COSTOIU a deschis lucrările conferinței și a menționat „Mă bucur că un astfel de eveniment care reprezintă o premieră pentru Romania, fiind prima țară din Europa de Est care găzduește Conferința Internațională LIDAR, se organizează în Universitatea Politehnica din București, cea mai mare și mai veche universitate tehnică din țară. Acum, în prag de 200 de ani de la înființare, având atâtea minți luminate care ne-au trecut pragul, inițiativa de a găzdui o Conferință Internațională de o asemenea amploare nu poate fi decăt binevenită pentru universitatea noastră”.

Coorganizatori ai acestei manifestarii sunt cele mai mari universitati din tara:

 • Universitatea "POLITEHNIA din Bucureşti,
 • Universitatea  "Babeş-Bolyai" din Cluj-Napoca
 • Universitatea "Alexandru Ioan Cuza" din Iaşi

împreună cu cu cele mai prestigioase douǎ institute de cercetare din domeniu:

 • Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Optoelectronicǎ - INOE 2000
 • Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare Aerospaţialǎ "Elie Carafoli".

De jumǎtate de secol, manifestarea reprezintǎ cel mai mare forum pentru prezentarea celor mai noi realizǎri în domeniul tehnicilor LIDAR şi aplicaţiile acestora facilitând schimbul de idei şi creearea de noi parteneriate în acest domeniu.

ILRC28 reprezintă o ocazie excelentă de a demonstra capacitatea ştiinţifică a cercetătorilor români, de a familiariza autoritățile și publicul românesc cu problematici

privind schimbările climatice și calitatea aerului din regiune, precum și pentru a atrage mai mulți tineri cercetători spre o carieră ȋn acest domeniu. Pentru aceştia din urmă, la
ȋnceputul conferinţei va fi organizată o sesiune introductivă asupra tehnicilor lidar şi aplicaţiile acestora (http://ilrc28.inoe.ro/programme/ilrc-workshop/). De asemenea, pe
toată durata evenimentului va putea fi vizitată și o expoziţie de echipamente ştiinţifice de monitorizare a mediului ȋnconjurător, unde vor fi prezenţi, cu informaţii şi
demonstraţii, cei mai importanţi producători şi distribuitori de instrumente şi componente laser din străinătate.
De mai bine de jumătate de secol, această conferință bienală a promovat generații de cercetători și a stimulat dezvoltarea domeniului dincolo de așteptări. Astăzi lidarele operează atât pe platformele de la suprafaţă terestră cât şi pe cele aeropurtate sau pe platformele satelitare, fiind organizate ȋn reţele continentale şi globale. Serviciile
meteorologice și aeroportuare sunt în proces de retehnologizare, înlocuind sondările
atmosferice clasice cu cele ce utilizează tehnicile lidar.
 
Instrumentele lidar s-au extins şi ȋn spaţiu, principalele agenţii spaţiale din lume construindu-şi misiunile satelitare de explorare şi observare a Pământului ȋn jurul acestora.
Evenimentul de anul acesta reuneşte la București peste 300 de participanţi din 31 de țări, prelegerile din cadrul conferinţei fiind susţinute de specialişti ai institutelor de
cercetare de top din România şi din lume, precum şi de specialiştii organizaţiilor de utilizatori ai tehnologiilor lidar printre care se numără agenţiile spaţiale NASA şi ESA.
 
Ultimele realizări ȋn domeniul cercetării şi aplicaţiile rezultate vor fi prezentate ȋn cadrul celor 11 sesiuni ce abordează tematici de actualitate cum ar fi:
 1. progrese recente ȋn tehnologiile lidar;
 2. misiuni spaţiale şi aeropurtate cu instrumente lidar la bord;
 3. utilizarea tehnicilor lidar ȋn studiul structurii şi compoziţiei chimice a atmosferei, studiul dinamicii atmosferei şi a schimburilor de suprafaţă, precum şi ȋn sondarea atmosferei medii şi ȋnalte;
 4. sinergia instrumentelor lidar cu alţi sensori de teledetecţie utilizaţi ȋn studiul mediului ȋnconjurător;
 5. reţele lidar şi campanii de măsurători la scară mare;
 6. sisteme lidar comerciale (laseri şi componente electronice).

ILRC se adreseazǎ atȃt cercetǎtorilor consacraţi, cȃt şi studenţilor masteranzi şi doctoranzi ce sunt interesaţi de o carierǎ pe domeniu.

Pentru informaţii suplimentare contactaţi-ne:

la adresa de e-mail Această adresă de e-mail este protejată de spamboți; aveți nevoie de activarea JavaScript-ului pentru a o vizualiza sau

accesaţi pagina web a manifestării: ILRC'28 .

GALERIE  FOTO  EVENIMENT

Pagina 2 din 17