Evenimente

A doua ediție a programului  „Mobilități pentru cercetătorii de înalt nivel în Franța” a Agenției Naționale pentru Cercetare Franceză (ANR) pentru mobilități de lungă durată

Ambasada Franței în România si Institutul Francez din România (IFR) ofera burse postdoctorale de scurta durata pentru tinerii cercetatori români cu înalt potențial:

http://www.institutfrancais.ro/wp-content/uploads/2015/04/flyer_bourse-postdoc-2015.pdf?bcsi_scan_76859af71b923077=1

„Mobilități pentru cercetătorii de înalt nivel în Franța”

 

Informații generale:

Lansat pentru prima dată în 2014, programul „Mobilități pentru cercetătorii de înalt nivel”face parte dintr-o strategie globală și durabilă pentru consolidarea  cercetării și inovării tehnologice franceze și dorește să promoveze pe plan internațional potențialul teritoriului francez printr-o implicare a structurilor de cercetare și a instituțiilor gazdă din Franța.

Acest program de mobilitate își propune să sprijine mobilitatea cercetătorilor științifici seniori, dar și juniori, din afara Franței, oferindu-le resurse substanțiale pentru a conduce propriul proiect de cercetare  în domenii noi sau domenii cărora nu le-a fost acordată  o atenție prea mare până în prezentși să favorizeze o implementare durabilă a acestora în Franța. În același timp, programul le va permite structurilor gazdă să își sporească vizibilitatea și atractivitatea în mediul internațional prin direcții de cercetare inovatoare și deschiderea spre noi rețele internaționale.

Pentru a atinge aceste obiective,  programul oferă o finanțare semnificativă (până la 500 k€ pentru juniori și 1000 k€ pentru seniori) asigurându-se astfel contactul laureatului cu cercetarea de înalt nivel și  permițându-i totodată  să adune propria echipă de cercetare și să realizeze un proiect de cercetare de 36 până la 48 de luni.

Programul se caracterizează prin flexibilitate și eficiențăși își propune să capteze interesul noilor talente de diverse origini (condiții de eligibilitate simplificate, menținerea finanțării pentru consolidarea proiectului și obținerea unei finanțări suplimentare, flexibilitate în alocarea finanțării în cazul recrutării candidatului pentru un contract pe perioadă nedeterminată).

Condiții de participare :

 • să aveți domiciliul stabil în afara Franței (sau să nu vă aflați de mult timp în Franța);
 • pentru cercetătorii științifici juniori –  să fi petrecut minimum 24 de luni în afara teritoriului francez pe perioada activității  post-doctorale și să fi susținut teza în urmă cu cel puțin doi ani sau cu cel mult șapte ani;
 • pentru cercetătorii științifici seniori –  să fi susținut cea mai mare parte a activității de cercetare științifică în afara Franței;

Conținutul dosarului de candidat :

 • formularul de înscriere completat online
 • lucrarea științifică și actul administrativ și financiar, semnat de către candidat, de către directorul laboratorului științific sau al instituției gazdă și de către reprezentantul legal al candidatului vor fi încărcate de către candidat pe site-ul de înscriere;

Înscrierea proiectului de cercetare se face de către cercetatorul candidat, în calitate de responsabil științific, însă în ceea ce privește proiectele ce vor fi selecționate pentru finanțare, Agenția Națională franceză pentru Cercetare (ANR) nu va încheia contractul cu responsabilul științific (persoana fizică), ci cu instituția gazdă (persoană juridică). Înainte de înscriere, responsabilul științific trebuie să se asigure de angajamentul instituției gazdă cu care se va semna acordul de finanțare.

Data lansării apelului: marți, 10 martie 2015

Data limită de înscriere a dosarelor: vineri, 29 mai 2015, ora 13:00

Puteți accesa următoarele adrese pentru mai multe informații:

în franceză:

http://www.agence-nationale-recherche.fr/informations/actualites/detail/accueil-de-chercheurs-de-haut-niveau-2015-l-appel-a-candidatures-est-lance/

 în engleză:

http://www.agence-nationale-recherche.fr/en/information/news/single/hosting-high-level-researchers-2015-the-call-for-candidacies-is-open/nc/

Al IX-lea Simpozion Internaţioal

“ADVANCED TOPICS IN ELECTRICAL ENGINEERING”

la Facultatea de Inginerie Electrică, 7-9 Mai, 2015.

 http://atee.upb.ro/atee2015/

Facultatea de Inginerie Electrică a împlinit 90 de ani în anul 2011. Câteva catedre importante, incluzând Electromecanica, au fost înfiinţate atunci când fosta Şcoală Naţională de Drumuri şi Poduri (înfiinţată în anul 1864) a devenit Şcoala Politehnică din Bucureşti, aşa cum a fost consacrat prin Decretul Regal semnat de Regele Ferdinand al României la 10 Iunie, 1921.

Astăzi, Facultatea de Inginerie Electrică (fostă Electrotehnică) organizează mai multe programe de licenţă, masterat şi doctorat, şi desfăşoară activităţi de cercetare în domeniile electromagetismului teoretic şi aplicat, curenţi intenşi de joasă şi medie frecvenţă, tensiuni joase şi medii, conversia energiei şi surse, metrologie, sisteme de măsurare, maşini şi aparate electrice, electronică de putere, acţionări electrice inginerie biomedicală, materiale pentru electrotehnică, electrotehnologii, CAD pentru ingineria electrică, compatibilitate electromagnetică, matematică, informatică şi economie pentru ingineria electrică ş.a.

Facultatea de Inginerie Electrică este fondatorul Consorţiului Naţional de Inginerie Electrică, reţeaua naţională care reuneşte optsprezece facultăţi ce organizează programe de studii din domeniul ingineriei electrice.

Simpozionul internaţional “Advanced Topics in Electrical Engineering” (ATEE) este forumul care stimulează schimbul activ de informaţii între cercetători din diferite domenii ale ingineriei electrice teoretice şi aplicate. Reprezentanţi de marcă ai companiilor de stat şi private din acest domeniu sunt prezenţi alături de cercetători din institute de profil şi universităţi din ţară şi străinătate.

Începând cu ediţia a VII-a (2011), ATEE este Conferinţă IEEE, indexată Xplore, INSPEC, CPCI, ş.a.

Ediţia a IX-a a ATEE se deşfăşoară cu sprijinul tehnic al Secţiei Naţionale IEEE şi a şapte Capitole Naţionale IEEE: Engineering in Medicine and Biology (EMB), Electromagnetic Compatibility (EMC), Power and Energy (PE), Signal Processing (SP) / Information Technology (IT) / Communications (COM), Power Electronics (PE), Magnetics (MAG), Control Systems (CS), Societăţii Naţionale de Inginerie Medicală şi Tehnologie pentru Biologie, sub egida Academiei de Ştiinţe Tehnice din România. Participă cercetători din cincisprezece ţări.

Subiecte de interes:

 • Câmpuri electromagnetice, circuite şi sisteme electrice
 • Maşini şi acţionări electrice
 • Materiale pentru ingineria electrică şi electrotehnologii
 • Electronică şi convertoare statice de putere
 • Interacţiuni câmp – substanţă
 • Inginerie biomedicală, compatibilitate electromagnetică
 • Surse regenerabile, sisteme de putere şi conversia energiei
 • Aplicaţii industriale, design şi informatică pentru inginerie electrică
 • Aparate, măsurări şi achiziţie de date, metrologie, fiabilitate şi reliabilitate
 • Educţie pentru inginerie electrică şi tehnologii emergente

 

Vă invităm să participaţi!

Data: 7-9 Mai, 2015

Locul: Biblioteca Centrală Universitară a Universităţii POLITEHNICA din Bucureşti

photoJoi, 23 aprilie 2015, de la ora 17:00, la Universitatea POLITEHNICA din București, Clădirea Rectorat, Splaiul Independenței nr. 313, va avea loc vernisajul „Memoria Holocaustului”.
 
Evenimentul este organizat de Institutul Național pentru Studierea Holocaustului din România „Elie Wiesel” în colaborare cu Universitatea Politehnică din București și Primăria Sectorului 6.
 
Expoziția de pictură reunește lucrările unor tineri artiști, participanți la tabăra de creație „Cum a fost posibil?”, organizată anual de către Institutul „Elie Wiesel”. Lucrările realizate exprimă perspectiva artiștilor asupra tragediei evreilor din România, petrecută cu mai bine de 70 de ani în urmă.
 
Expoziția este inclusă în proiectul Noaptea albă a galeriilor, astfel că, în data de 24 aprilie 2015, va fi accesibilă publicului larg și în intervalul orar 19:00-04:00.
 
Lucrările expuse la Rectoratul Universității POLITEHNICA vor putea fi vizionate până în data de 23 mai 2015.
   

Pentru informații suplimentare: Această adresă de e-mail este protejată de spamboți; aveți nevoie de activarea JavaScript-ului pentru a o vizualiza
 
În 24 aprilie 2015 Bucureștiul petrece o nouă Noapte Albă a Galeriilor! 40 de galerii și 31 de spații alternative își vor deschide porțile în noaptea de 24 aprilie, oferind în buna tradiție a Nopții Albe a Galeriilor, un program dinamic de expoziții și evenimente dedicate artei contemporane. Aflată la cea de-a noua ediție, Noaptea Albă a Galeriilor, proiect inițiat și organizat de Asociația Ephemair și susținut de Raiffeisen Bank, animă scena culturală locală, galeriile de artă, spațiile alternative și instituțiile culturale alcătuind împreună o nouă hartă a Bucureștiului, o rețea fluidă care se extinde de la o ediție la alta, incluzând noi spații și zone din oraș tot mai îndepărtate de centru.
 
Astfel, cultura contemporană acționează nemijlocit, influențează structuri sociale, își asumă implicarea directă în schimbarea orașului, nu doar prin acțiuni pasagere, ci printr-o prezență consecventă și vie, dublată de responsabilitatea față de publicul vizat.
 
Si în acest an vom invita publicul să parcurgă traseul galeriilor pe bicicletă, susținând încă o dată prezența în oraș a unor mijloace de transport cât mai putin invazive, atât pentru fluidizarea traficului urban, cât și pentru creșterea confortului în spațiul public.

antet_fundatie_Humboldt_001

Invitatie la prezentarea programelor de cercetare și burselor de cercetare acordate de către Fundația Alexander von Humboldt.

Evenimentul va avea loc in data de 29 ianuarie 2015, la Rectoratul UPB - Sala Senatului (Etaj II), cu incepere de la ora 10:00

 

Fundația Alexander von Humboldt promovează cooperarea științifică între cercetători străini și germani la nivel de excelență. Fundația acordă în fiecare an peste 700 de burse de cercetare și premii, menite să sprijine cercetători din străinătate să meargă în Germania pentru a lucra într-un proiect de cercetare împreună cu cercetători germani în cadrul unui institut-gazdă. Tema de cercetare este aleasă de către candidat. 

Fundația Alexander von Humboldt a sprijinit de-a lungul timpului cercetători din peste 140 de țări, creând o rețea de oameni de știință care cuprinde la ora actuală peste 26.000 de cercetători, printre aceștia numărându-se 50 de laureați ai premiului Nobel. Un singur lucru contează pentru a deveni membru al familiei Humboldt:  realizări individuale excelente. Nu există cote de țară, nici cote pentru diferitele discipline academice. Comisiile de selecție, formate din cercetători din toate disciplinele, hotărăsc în mod independent acordarea de burse, unicul criteriu fiind calitatea științifică a candidatului/candidatei. Sunt promovate persoane și nu proiecte. După prima finanțare a unui stagiu de cercetare, programele pentru alumni sprijină în mod flexibil cariera și dezvoltarea humboldtienilor și cooperarea între aceștia după sloganul “odată humboldtian, pentru totdeauna humboldtian”. Prin aceasta, Fundația dorește nu numai să creeze o rețea științifică, să întărească legăturile foștilor bursieri cu Germania, ci să întărească și relațiile dintre cele două culturi.

Prezentarea se adresează cadrelor didactice si de cercetare aflate în diferite etape ale parcursului profesional, de la profesori cunoscuți la nivel internațional, cercetatorilor cu experiență, postdoctoranzilor, dar si doctoranzilor în ultimul an de studiu. Pentru stiintele exacte nu este necesară cunoașterea limbii germane, cunoasterea limbii engleze este deajuns. Competiția este deschisă, nu există termene de depunere a candidaturilor.

Informații detaliate cu privire la programele de burse puteți găsi pe site-ul Fundației (http://www.humboldt-foundation.de) sau puteți primi prin poștă electronică, scriind la adresa  Această adresă de e-mail este protejată de spamboți; aveți nevoie de activarea JavaScript-ului pentru a o vizualiza .

foto_site_stire

Echipa Powerhouse din Romania a obtinut locul 8 din peste 1700 de echipe in cadrul competitiei internationale IEEEXtreme. Aceasta a fost a 8-a editie a prestigioasei competitii internationale organizate de IEEE. Pe parcursul a 24 de ore, echipa, participand din partea Universitatii Politehnica Bucuresti, a trebuit sa rezolve numeroase probleme de algoritmica, de la teoria grafurilor si combinatorica la probleme in cod masina pentru procesoare Intel 8086.

Alaturati-va in a-i felicita pe Mihai Gheorghe, Dan Spatarel si Alexandru Nechifor si pe proctorul lor IEEE, doamna profesoara Mihaela Albu (UPB, Facultatea de Inginerie Electrica) pentru acest rezultat excelent:

http://www.ieee.org/membership_services/membership/students/competitions/xtreme/index.html

Echipa va primi, printre altele, tricouri cu marca IEEEXtreme, precum si calculatoare Raspberry Pi ca premii pentru clasamentul lor in primii zece.

Alexandru Nechifor (absolvent UPB, FILS, membru MicroDERLab) este in prezent doctorand in ingineria sistemelor energetice la Universitatea din Manchester, Marea Britanie. Munca lui de cercetare este in domeniile sistemelor de masurare pe arii extinse si modelarii sarcinilor electrice. In timpul liber participa la competitii de algoritmica si se antreneaza pentru un maraton.

Mihai Gheorghe este student in anul I la Universitatea din Bucuresti, Facultatea de Matematica si Informatica. Este medaliat cu medalie de bronz la Olimpiada Internationala de Informatica si antreneaza elevii de la ICHB pentru olimpiade nationale si internationale.

Dan Spatarel este doctorand in informatica si pregateste la informatica elevii din Colegiul National “Tudor Vianu” din Bucuresti si Liceul International de Informatica din Bucuresti pentru Olimpiada Nationala de Informatica si alte competitii internationale de prestigiu pentru liceeni.

banner_promo_UPB_26_nov_2014Universitatea POLITEHNICA din Bucuresti impreuna cu Departamentul pentru Intreprinderi Mici si MIjlocii, Mediu de Afaceri si Turism organizeaza in data de        26 noiembrie 2014, ora 17:00, in cadrul Facultatii de Antreprenoriat, Ingineria si Managementul Afacerilor (corp BN etaj II), o sesiune de informare cu privire la teme de interes general pentru tineri.

 
Invitat special - Domnul Cristian Nicolae

Teme de discutie:

- Programe nationale cu finantare nerambursabila de la bugetul de stat

- Proiectul "Locuri de munca subventionate pentru tineri"

www.aippimm.ro

 AFIS EVENIMENT

Erasmus_Plus_1

Vrei să beneficiezi de cea mai complexă experienţă de învăţare academică şi personală?

Alege Erasmus din Erasmus+
Fii student ERASMUS
Alege să studiezi sau să faci practică în altă ţară!

E2OD - Erasmus Online Open Doors un eveniment care se întâmplă peste tot:

online, în UPB, in sala AN010 şi pe Facebook.

De ce?

Pentru a promova oportunităţile de studiu şi practică pentru studenţi în noul program Erasmus+.

Cum şi cine?

Viitorii studenţi Erasmus+ şi orice alte persoane interesate care se vor întâlni online şi faţă în faţă cu foşti studenţi Erasmus, reprezentanţi ai facultăţilor.

Când?

27 noiembrie - începând cu ora 10.00

MAKE ERASMUS, NOT WAR!

Pentru inregistrarea online acceseaza site-ul:

https://attendee.gotowebinar.com/register/1387093654797623809

După înregistrare, veți primi un e-mail de confirmare care conține informații despre conectarea la webinar.

AFIS EVENIMENT

foto_HB

Vineri, 31 octombrie 2014, ora 13, Senatul Universitatii POLITEHNICA din Bucuresti ii va conferi titlul de Doctor Honoris Causa domnului Herman J.C. Berendsen, profesor emerit de fizico-chimie la Universitatea din Groningen, Olanda.

Comunitatea noastră academică trăieşte astăzi un moment memorabil, cu totul excepţional prin semnificaţiile sale, şi în care universitatea noastră omagiază o puternică personalitate a lumii ştiinţifice contemporane. 

 

La eveniment vor participa: Excelenta Sa Domnul Matthij van Bonzel, ambasadorul Olandei la Bucuresti, si Doamna Caroline Seebregts, atasatul cultural al ambasadei.

 

Festivitatea va avea loc in Sala Senatului UPB.

 

  LAUDATIO

 

GALERIE FOTO EVENIMENT

Pagina 10 din 17